Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremni nasilnici

Njemačka osnovala datoteku o neonacistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sada će na jednom mjestu biti podacima o potencijalnim kriminalcima iz redova ekstremne desnice. Ondje će biti pohranjena njihova imena, adrese, datumi rođenja i članstva u ekstremnim skupinama.

Središnja datoteka trebala bi biti stjecište svih podataka o desno ekstremnim nasilnicima, a očekuje se da će se njezinim osnivanjem izbjeći greške u istrazi kakve su se događale u prošlosti, posebice u slučaju serija umorstava terorističke ćelije Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU).

Pročitajte i ovo Godinu dana nakon nemira u Charlottesvilleu, održana okupljana neonacista i antifašista (Foto: AFP) - 4 Rastjerivani suzavcem Godišnjica nemira u Charlottesvilleu obilježena prosvjedima: Okupila se šačica neonacista Slika nije dostupna Grozota VRIJEĐALI I PRIJETILI Neonacisti upali u školu jer ne žele da je pohađaju djeca izbjeglica

Teroristička trojka NSU-a odgovorna je za niz ubojstava i terorističkih napada između 2000. i 2007., u čijoj istrazi su se pojavile brojne greške.

Datoteka obuhvaća informacije iz 36 nadležnih institucija, koje do sada nisu bile povezane na odgovarajući način. Da je datoteka postojala ranije, ona bi zabilježila zločinačku trojku iz NSU-a, rekao je Friedrich, kako prenosi tjednik Focus.

>> Njemačka: Neonacisti s bakljama i maskama prošetali Bauzenom

Uz pomoć novoga informacijskog sustava službe sigurnosti mogu ustanoviti jesu li osobe ili skupine iz desno ekstremističkog miljea zabilježene u datotekama drugih službi. U datoteci su pohranjena imena, adrese, datumi rođenja i članstvo u ekstremnim skupinama.

Istražitelji mogu uz pomoć datoteke doći i do ostalih podataka, primjerice broja bankovnog računa ili telefonskog i internetskog priključka. U datoteci su pohranjeni samo podaci o nasilnicima i zločincima, što znači da sklonost desnom ekstremizmu nije dovoljan razlog za unos u datoteku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene