Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hezbollah pokopao ubijenog vođu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanonski pokret Hezbollah u Bejrutu je priredio masovni ispraćaj za svog vojnog zapovjednika Imada Moughniyaha, a Izrael, kojega optužuju za njegovu smrt, povisio je, u strahu od osvete, stupanj pripravnosti u svojim diplomatskim predstavništvima.

Hezbollah, pokret koji uživa potporu Sirije i Irana, optužio je Izrael za eksploziju bombe u utorak kojom je ubijen Moughniyah, odgovoran za niz otmica zapadnih državljana 80-ih te za smrtonosne atentate 90-tih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte i ovo Izrael napao Libanon rat s Hezbollahom Izrael pokrenuo novu seriju napada na Libanon: Imali su nekoliko ciljeva Slika nije dostupna Policajac Marijo Kusanić pokopan i posthumno odlikovan

'Naše diplomatske misije na visokom su stupnju pripravnosti što bi moglo trajati tjednima ili čak mjesecima, ovisno o procjeni opasnosti', rekao je neimenovani izvor izraelske službe sigurnosti.

Unutarnja služba izraelske sigurnosti Shin Beth preporučila je povišenu pripravnost i za zrakoplove El Al-a, izraelske trgovačke brodove, sinagoge te institucije u inozemstvu.

Moughniyah je bio u samome vrhu najtraženijih osoba na američkom popisu i najviši je dužnosnik Hezbollaha ubijen nakon 1992., kada su Izraelci likvidirali Abbasa Mussawija, na što je Hezbollah uzvratio osvetničkim napadima u svijetu.

'Odmadza će značiti promjenu pravila u sukobu s Izraelom', kazao je libanonski politički izvor. 'Takvu odluku treba donijeti hladne glave i stoga nećemo žuriti s odgovorom', rekao je izvor libanonski izvor.

Sam Libanon duboko je podijeljena zemlja i u četvrtak su iz Bejruta agencije izvijestile da je pogrebu ubijenog Moughniyaha prethodio velik protusirijski komemorativni skup o trogodišnjici ubojstva bivšeg premijera Rafika al-Haririja.

Libanon je podijeljen između protusirijske koalicije koja se već 15 mjeseci spori za vlast s oporbom koju predvodi Hezbollah. Rezultat takvog stanja je da zemlja od studenoga ne može izabrati predsjednika.

Iz Izraela mediji izvještavaju da bi iza Moughniyahovog ubojstva mogla stajati tajna služba Mossad, koja je atentat pokušavala u nekoliko navrata.

Neki se pak, poput dnevnog lista Maariv, pitaju je li ubojstvo vrijedno mogućih izraelskih žrtava koje bi mogle pasti u Hezbollahovoj odmazdi, dok drugi, poput zapovjednika izraelskih oružanih snaga Amnona Lipkin-Shahaka drže da se u 'lovu na teroriste ne razmišlja uvijek o tome kako bi oni mogli odgovoriti'.

'Važno je znati da će teroristi trajno pokušavati napasti nas, bez obzira napadamo li mi njih ili ne', ocjenjuje Lipkin-Shahak.

Za Moughniyaha se vjeruje da je bio na čelu Islamskog džihada, povezanog s Hezbollahom koji je oteo skupinu zapadnih državljana u Bejrutu sredinom 80-ih i nekolicinu njih ubio, među njima i šefa CIA-ine podružnice u Libanonu. Dio talaca bio je oslobođen u zamjenu za isporuke američkog oružja Iranu, što je postalo poznato kao afera iranskih kontraša.

Moughniyahu pripisuju i da je isplanirao napad na izraelsko veleposlanstvo u Buenos Airesu 1992., s 22 ubijene osobe, te 1994., napad na Židovski centar u Buenos Airesu s 85 mrtvih i 300 ranjenih.

Bio je umiješan i 1983. u bombardiranje američkog veleposlanstva i za napad na mirovne snage SAD-a i Francuske u Bejrutu s 350 ubijenih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene