Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žele snažnu političku potporu za provođenje nužnih reformi i uzimanje kredita s normalnim kamatama.


Grčki premijer Georgi Papandreu izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da njegova zemlja ne traži financijsku pomoć koju bi plaćali njemački, francuski ili talijanski porezni obveznici nego političku potporu kako bi mogla financirati svoje dugove kreditima po prihvatljivim kamatama. 'Ne tražimo novac od njemačkih, francuskih, talijanskih ili drugih poreznih obveznika. Ono što nam treba jest snažna politička potpora kako bismo proveli nužne reforme i kako bismo uzimati kredite po normalnim kamatama kao i druge zemlje u euro-zoni', rekao je Papandreu pred zastupnicima Europskog parlamenta.

Europa protiv pomoći MMF-a

Vezani članci Čelična ograda između Grčke i Turske Grčka postavila visoku čeličnu ogradu na granici s Turskom: "Novi val migracija je neizbježan" Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras (Foto:AFP) Zbog Makedonije u Grčkoj kaos: Ministri odlaze, Cipras traži hitno glasanje o povjerenju Vladi...

Grčki premijer je istaknuo da će čelnici EU-a na svom summitu sljedeći tjedan prihvatiti dogovor o instrumentu financijske pomoći, kazavši da bi u suprotnom mogao zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda ako izostane potrebna potpora Europske unije. Zemlje članice euro-zone protiv su toga da jedna od njih kada se nađe u poteškoćama traži pomoć od MMF-a jer to ugrožava vjerodostojnost svih zemalja koje dijele zajedničku valutu da mogu same riješavati svoje probleme. 'Nadam se da neće biti potrebe da se obraćamo Međunarodnom monetarnom fondu', rekao je.

Papandreu je odbacio zamisli da se ugradi mogućnost izbacivanja iz euro-zone onih zemalja koje opetovano krše proračunsku disciplinu. 'Sama kazna ne bila dobro rješenje. Kazniti i isključiti jednu zemlju ne bi bilo poraz samo za isključenu zemlju nego i za europsku monetarnu uniju u cjelini', rekao je Papandreou. (Hina)