Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčka je vlada u četvrtak poslala paket prijedloga reformi svojim kreditorima u eurozoni kako bi dobila nova financijska sredstva i izbjegla stečaj.


U najnovijem prijedlogu Grčka je zatražila 53,5 milijardi eura kako bi pokrila svoja dugovanja do 2018. godine, preispitivanje postavljenih financijskih ciljeva i restrukturiranje dugoročnog duga zemlje. Prema onome što je procurilo u javnosti prijedlogom Grčka nudi štednju od 12 do 13 milijardi eura.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Twitter/Kolinda Grabar-Kitarović) Grabar-Kitarović: Hrvatska štiti najdulju vanjsku kopnenu granicu u EU-u Posljedice požara blizu Atene (Foto: AFP) Izgorjele dvije kuće: Grčki vatrogasci ugasili veliki požar kod Atene

U zamjenu je Atena popustila pred zahtjevima da se postupno smanje porezne olakšice za njene otoke, glavni izvor prihoda turističke industrije, i povećaju porezi za brodarske tvrtke.

Predsjedatelj euroskupine Jeroen Dijsselbloem potvrdio je da je primio dokument ali ga nije želio komentirati dok ga ne procijene stručnjaci Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Vlada će od zastupnika grčkog parlamenta u petak zatražiti odobrenje za pregovore o popisu koraka koje mora poduzeti prije dobivanja nove financijske pomoći, a koji su ključan korak kako bi se uvjerilo skeptične zajmodavce u ozbiljnost njenih namjera.

GRCI DOLAZE S NOVIM PRIJEDLOGOM 'Zastupnici glasuju za nekoliko sati'

Još jedno glasovanje bit će potrebno kako bi ih se pretvorilo u zakone ukoliko se čelnici euro zone na summitu u nedjelju slože da su ti prijedlozi temelj za početak pregovora o trogodišnjem zajmu i davanju sredstava pomoću kojih bi Grčka u međuvremenu izbjegla stečaj.

Posljednja grčka ponuda također sadrži prijedlog smanjenja troškova za obranu, precizan vremenski plan privatizacije državne imoviner poput pirejske luke i regionalnih zračnih luka, povećanje poreza na dodanu vrijednost za hotele i restorane i rezanje dodatnih isplata za najsiromašnije umirovljenike.

Cijeli sljedeći vikend u Europskoj uniji bit će posvećen Grčkoj s nizom sastanaka koji mogu odrediti budući izgled Europe.

U subotu u 15.00 sati sastaju se ministri financija eurozone, a u nedjelju u 16.00 sati šefovi država ili vlada 19 zemalja koje dijele zajedničku valutu. Nakon toga u 19. 00 počinje summit čelnika svih 28 zemalja članica Europske unije. (Hina, N.C.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook