Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pola milijuna bolesnih

Nagli porast oboljelih od misterioznog sindroma: Kombinacija s jednom vrstom namirnica može biti smrtonosna

Ilustracija
Ilustracija Foto: Caiaimage/Martin Barraud
Stopa Amerikanaca koji razvijaju rijetku alergiju na meso nakon uboda krpelja raste, kažu znanstvenici, a možda je već pogodila čak 450.000 ljudi.

Novi podaci koje je u četvrtak objavio američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma (AGS). Taj je sindrom ozbiljno, po život opasno alergijsko stanje.

Alergija izaziva reakciju koja može biti smrtonosna u kombinaciji s nekoliko vrsta mesa ili životinjskih proizvoda.

Američki znanstvenici pronašli su alfa-gal u slini takozvanog krpelja usamljene zvijezde (lat. Amblyomma americanum). Krpelj se prepoznaje po bijeloj mrlji na leđima i uglavnom se nalazi u južnim i istočnim dijelovima SAD-a. No stručnjaci upozoravaju da se zbog klimatskih promjena njihova rasprostranjenost širi, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Mađarski turist autom ušao u more Mađar na Viru "Dobro ga išamarati i gurnuti u more": Snimka s Jadrana izazvala bijes

Od ugriza Amblyomma americanuma osoba se može razboljeti ako konzumira određeno meso i životinjske proizvode dobivene od sisavaca.

Na popisu opasnih namirnica za osobe koje pate od alfa-gal sindroma nalaze se svinjetina, govedina, kunić, janjetina, divljač, želatina, mlijeko, neki mliječni proizvodi i neki lijekovi.

Simptomi uključuju grčeve u želucu, proljev, osip i otežano disanje

Pročitajte i ovo Ilustracija drugi slučaj ovaj tjedan Smaknuli prvu ženu nakon gotovo 20 godina: 45-godišnjakinja pogubljena zbog jednog od najstrožih zakona na svijetu

Više od 110.000 slučajeva otkriveno je od 2010. godine, navodi CDC. Od 2017. do 2021. broj slučajeva porastao je za oko 15.000 godišnje. Zbog toga koliko ga je teško dijagnosticirati, CDC kaže da je ukupno do 450.000 Amerikanaca moglo razviti alergije na meso zbog alfa-gala.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija na odmoru Umro na ljetovanju u Hrvatskoj: Liječnik (41) požalio se na prehladu, 12 sati kasnije bio je mrtav

Sindrom je otkriven tek 2008. slučajno nakon što su američki znanstvenici pronašli neočekivane rezultate tijekom testiranja lijeka koji se koristi za liječenje raka.

Ixodes holocyclus, poznat i kao krpelj paralize, također je uzrokovao slične alergije na meso u jednoj regiji u Australiji. Stručnjaci upozoravaju ljude da se na otvorenom pokriju i da redovito provjeravaju svoje tijelo zbog uboda krpelja. Ugrizi krpelja mogu uzrokovati nekoliko opasnih bolesti i najčešći su tijekom toplijih mjeseci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene