Nemiri u Njemačkoj
Nemiri u Njemačkoj Foto: Afp

Parlamentarni gremiji Bundestaga pokrenuli su u četvrtak postupak ispitivanja okolnosti pod kojima su u zgradu parlamenta tijekom rasprave o Zakonu o zaštiti protiv epidemija, na poziv zastupnika desničarske Alternative za Njemačku (AfD), upali posjetitelji koji su uznemiravali zastupnike.


Tzv. Vijeće starijih njemačkog parlamenta Bundestaga, u kojem sjede predstavnici zastupničkih klubova s bogatim parlamentarnim iskustvom, u četvrtak će raspravljati o incidentu koji se dogodio tijekom sjednice parlamenta održane u srijedu, na kojoj se glasalo o izmjenama zakona o borbi protiv epidemije, kojima se zakonski reguliraju mjere protiv širenjapandemije koronavirusa.

Vezani članci Ponestalo materijala za testiranje na Velesajmu - 1 Predstavnik WHO-a predviđa treći val pandemije: "Reakcija Europe nije bila potpuna" Prosvjed u Berlinu Bavarski sud zabranio prosvjed protiv epidemioloških mjera u Njemačkoj

Nekoliko gostiju Bundestaga, za koje se pretpostavlja da pripadaju desničarskoj sceni protivnika mjera protiv širenja pandemije koronavirusa, verbalno je napalo nekoliko zastupnika, između ostalog i ministra unutarnjih poslova Petera Altmaiera.

Napadi su snimani i nakon toga su se pojavili na internetskim stranicama koje su poznate po negiranju koronavirusa i širenju teorija zavjera. Naknadno je ustanovljeno da su napadači u zgradu Bundestaga ušli kao gosti nekoliko zastupnika populističke, desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Zastupnički klub AfD-a je najavio da će ''provjeriti ove tvrdnje''.

Klubovi traže zaštitu parlamentarne demokracije

Zastupnički klubovi vladajućih demokršćana i socijaldemokrata postavili su hitan zahtjev za održavanje aktualnog sata u parlamentu pod nazivom ''Osuditi uznemiravanje zastupnika – zaštiti parlamentarnu demokraciju''. Unutarnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba demokršćanske Unije CDU/CSU Mathias Middelberg zatražio je ''odlučne poteze'' protiv AfD.

''Tko u Bundestag prokrijumčari osobe kojima cilj nije posjet parlamentu nego agitacija, taj mora računati s posljedicama'', rekao je Middelberg koji je zatražio da se pojedinim zastupnicima AfD-a zabrani pozivanje gostiju na plenarne sjednice.

Za vrijeme glasanja o Zakonu o zaštiti od epidemija u blizini Bundestaga su održavani prosvjedi protiv mjera zaštite od koronavirusa koje je policija prekinula zbog nepridržavanja tih istih mjera. Na prosvjedima su iznova uočeni simboli radikalno desne scene i tzv. Građana Reicha koji ne priznaju SR Njemačku.