Koronavirus u Njemačkoj - 3
Koronavirus u Njemačkoj - 3 Foto: Afp

Dan uoči sastanka predstavnika savezne vlade i saveznih pokrajina, vodeći njemački političari umanjuju očekivanja glede skorog popuštanja mjera zatvaranja u borbi protiv širenja pandemije.


"Unatoč svim naporima još nismo došli do prekretnice. Broj novozaraženih je i dalje vrlo velik", rekao je ministar gospodarstva i član tzv. koronakabineta Peter Altmaier u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Odbacio je nade u skorašnje popuštanje mjera i naslutio da bi mjere mogle trajati do kraja zime. "Mi ćemo najmanje sljedećih četiri do pet mjeseci morati živjeti s izrazitim mjerama opreza i ograničenjima", rekao je Altmaier i dodao kako si njemačko gospodarstvo ne može priuštiti "jo-jo" otvaranja i zatvaranja.

Cilj je, kako je rekao, da se izbjegnu brojke kao u susjedstvu poput Francuske koja je bilježila i po 50.000 novozaraženih dnevno.

"Nema temelja za popuštanje mjera"

Slično je za isti dnevnik rekao i premijer savezne pokrajine Saska Michael Kretschmer. "Moje je mišljenje da nema temelja za popuštanja mjera, s obzirom na to da je još uvijek velik broj novozaraženih", rekao je Kretschmer.

Bavarski premijer Markus Soeder se zalaže ne samo za zadržavanje postojećih mjera zatvaranja nego i njihovo postroženje. "Ne postoje nikakve osnove za ublažavanje mjera. Tko prerano ukida mjere taj riskira Božić. Mi se dapače moramo zapitati jesu li aktualne mjere dovoljne", rekao je Soeder.

U Austriji, koja graniči s Bavarskom se od utorka uvode mjere potpunog zatvaranja što uključuje i cjelokupnu maloprodaju s izuzetkom samoposluživanja i ljekarni te izbjegavanja izlaska iz kuće bez izričite potrebe.

COVID bolnica u Beogradu Srbija donijela drastične mjere: Kafići, restorani, trgovine i klubovi moći će raditi samo do 21 sat

Koronavirus u Sloveniji Slovenija dopustila udaju u "hitnom slučaju": "To je da se konzervativnu baku ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete - nedonošče"

Od početka studenog u Njemačkoj su na snazi mjere smanjenja socijalnih kontakata što uključuje i zatvaranje ugostiteljskih i kulturnih objekata. Za sada je planirano da ove mjere na snazi ostanu do kraja mjeseca uz mogućnost produljenja.