Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Golemi šumski požar koji bjesni već devet dana poharao je područje veće od 900 četvornih km u istočnom dijelu američke savezne države Arizone, izazvavši evakuaciju i trećeg gradića dok se približava naseljenijim područjima duž granice s New Mexicom.


Više od 2.300 vatrogasaca zasad se neuspješno bori s vatrom u Nacionalnoj šumi Apache Sitgreaves, oko 400 km sjeveroistočno od Phoenixa. Dim koji je izazvao šumski požar proširio se na nekoliko američkih saveznih država, a prema istoku može se vidjeti sve do Iowe.

Guvernerica Arizone Jan Brewer jučer je proglasila izvanredno stanje u dva okruga - Apacheu i Greenleeju. Glasnogovornica lokalne uprave rekla je da snažan vjetar otežava napore vatrogasaca u gašenju požara koji je izbio 29. svibnja.

Jučer je evakuiran gradić Greer s oko 200 stalnih stanovnika, a prošli tjedan su evakuirani obližnji gradići Alpine i Nutrioso. Riječ je o dosad trećem najvećem šumskom požaru u povijesti Arizone. (Hina)

Vezani članci Crna zastava, Ilustracija U Bjelovaru Dan žalosti zbog smrti dvojice mladića, poginuli u požaru Požar u zgradi u Trnskom - 1 Svjedoci za DNEVNIK.hr opisali prve minute nakon požara: ''Ona je bila u šoku, vrištala je. Prvo sam mislila da je pala, a onda...''