Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina bez većih promjena

Godinu dana od likvidacije Osame bin Ladena svijet nije bitno drugačiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije godinu dana, u svega 40 minuta i nakon deset godina potrage, SAD su uspjele ostvariti obećano - pronaći i ubiti najzloglasnijeg svjetskog teroristu, Osamu bin Ladena.

SAD su Osamu bin Ladena smatrale odgovornim za teroristički napad 11. rujna 2001. godine u New Yorku i Washingtonu, u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi, te su srušeni neboderi WTC-a, a oštećen je bio i Pentagon.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

Akcija protiv bin Ladena bila je tajno planirana i samo je nekoliko ljudi u američkoj vladi znalo da je lociran. Živio je u pakistanskom gradiću Abottabad, u ograđenom kompleksu, 50-ak kilometara od Islamabada.

>> Pogledajte memorandum koji je zapečatio sudbinu Osame bin Ladena

Između ostalog, bin Ladena je odao i 'strah od tehnologije'. U oči je upalo baš to da luksuzna kuća vrijedna milijun dolara ne posjeduje telefonski priključak. 'Sve što smo vidjeli, sofisticirane mjere sigurnosti, smještaj zgrade, organizacija, sve je savršeno odgovaralo predodžbi o tome kako bi moglo izgledati bin Ladenovo skrovište', rekao je jedan neimenovani američki dužnosnik.

Napad na iznimno štićen kopmpleks izvršio je mali američki tim elitne mornaričke protuterorističke postrojke SEAL (Sea Air, Land). Do lokacije su doletjeli u četiri helikoptera prije zore. Primjetili su ih čuvari i na njih zapucali.

U sukobu koji je uslijedio u kući u kojoj se nalazio najtraženiji terorist, bin Laden je ustrijeljen u glavu. Ubijena su još trojica muškaraca. Smrtno je stradala i jedna žena, koju je jedan od Bin Ladenovih čuvara koristio kao živi štit. Bijela je kuća kasnije priznala kako bin Laden nije bio naoružan kada su vojnici u njega pucali i ubili ga.

>> FOTO: Pentagonovi nacrti vile u kojoj se skrivao bin Laden

'Pravda je zadovoljena', bila je jedna od prvih izjava američkog predsjednika Baracka Obame. Zadovoljstvo nisu skrivali ni ostali zapadni vođe. Potpuno je drugačija bila atmosfera na Istoku. Pakistanski talibani zakleli su se da će osvetiti bin Ladena. U poruci koju je poslala Al Qaida, pozvali su sve muslimane da se 'dignu i operu ljagu koju su mu nanijeli izdajice i lopovi te da očiste zemlju od prljavštine Amerikanaca koji šire pokvarenost'.

Ova vojna akcija razljutila je Pakistance budući da ih američki saveznik nije obavijestio o tome što će učiniti. Međutim, veo tajnosti iz kojeg je isključen Pakistan bio je temeljen i na strahu SAD-a da njihov istočni partner ima informacije o tome gdje se nalazi bin Laden, ali ih krije. Kasnija istraživanja pokazala su kako te američke pretpostavke nisu bile točne.

Godinu dana nakon smrti bin Ladena, svijet nije bitnije drugačiji. U posljednjih godinu dana na Zapadu nije zabilježeno više terorističkih napada nego inače, ali zato su oni intenzivirani u Pakistanu, Iraku, Afganistanu, Jemenu. Analitičari potvrđuju kako Al Qaida, unatoč smrti karizmatičnog vođe, nije značajnije oslabila.

>> Pakistan: U eksploziji na sprovodu 13 mrtvih

>> Talibani u Kabulu napali strana veleposlanstva i afganistanski parlament

>> Najmanje 44 mrtvih u seriji bombaških napada u Iraku

>> Jemen: Skupina povezana s Al Kaidom oslobodila 73 vojnika

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene