Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tjednik Time objavio je memorandum bivšeg direktora CIA-e Leona Panette, koji je bio znak za pokretanje akcije u kojoj je ubijen Osama bin Laden.


"Primio sam poziv od Toma Donilona koji tvrdi da je Predsjednik donio odluku vezanu za AC1 (Abbottabad Compound 1). Odluka je da se napad provede. Vrijeme napada, operativne odluke i kontrola u rukama su admirala McRavena (William McRaven, čovjek odgovoran za organizaciju i provedbu napada op.a.). Odobrenje je dobiveno na temelju procjene rizika koja je predstavljena Predsjedniku. Bilo kakvi dodatni rizici bit će dostavljeni Predsjedniku na razmatranje. Naredba je da upadnemo i sredimo bin Ladena, a ukoliko nije tamo, da se povučemo. Te su instrukcije proslijeđene admiralu McRavenu u otprilike 10:45", piše u Panettinom memorandumu.

Vezani članci Žene obučene kao sufražetkinje (Foto: AFP) 2020. bi mogla biti prava povjesna prekretnica za žene George W. Bush održao dirljiv govor o svojem ocu (Foto: AFP) - 10 Ujedinjena Amerika ispratila bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha

>> SAD u stanju pripravnosti uoči godišnjice smrti Bin Ladena

Podsjetimo, prošle godine, 2. svibnja Seal Team 6 je u tajno provedenoj akciji upao u bin Ladenov kompleks u Abbottabadu i ubio dotad najtraženijeg čovjeka u svijetu. Operaciju je nadgledao i sam američki predsjednik Barack Obama te tajnica Hillary Clinton.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.