Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi u Francuskoj

Godinu dana od pobjede Hollande rekordno nepopularan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Francois Hollande sazvao je sjednicu ministara u ponedjeljak, točno godinu dana otkako je pobijedio na predsjedničkim izborima, kako bi razgovarali o strategiji gospodarskog oporavka zbog čega je sam Hollande rekordno nepopularan u zemlji u kojoj ga kritiziraju i desnica i ljevica.

Premijer Jean-Marc Ayrault i 37 ministara pozvani su u Elizejsku palaču kako bi razmotrili ostvareno i razgovarali o novim mjerama protiv nezaposlenosti, mjerama za poticanje gospodarstva, rješavanje stambenog, zdravstvenog i umirovljeničkog pitanja.

U nedjelju je na poziv ljevičara Jean-Luca Melenchona Parizom prodefiliralo nekoliko desetaka tisuća prosvjednika koji su kritizirali iznevjerena obećanja socijalista na vlasti i tražili da se provedu stvarne promjene u državi.

>> Letta i Hollande na prvim razgovorima u velikoj mjeri suglasni

Pročitajte i ovo Prosvjed na Science Po Protjerano je 70-ak prosvjednika Prosvjedi ne staju ni u Francuskoj: Policija evakuirala propalestinske prosvjednike Francuska nacionalna knjižnica Poison Book Project Završile u karanteni: Nacionalna knjižnica uklonila knjige obložene arsenom

Istodobno su odvojene prosvjede u više velikih francuskih gradova održale tisuće protivnika istospolnih brakova nezadovoljne legalizacijom takvog braka u parlamentu.

I ljevica i desnica napadaju Hollandea, a predstavnica krajnje desnice Marine le Pen nazvala ga je "osobom bez boje, mirisa i okusa".

>> Ministar s tajnim računom ugrozio predsjednika Hollandea

Hollande je potukao sve rekorde u nepopularnosti jer je u samo godinu dana, koliko je na dužnosti predsjednika, "ostvario" rekordan postotak nezaposlenosti od 10,6 posto.

Njegovu sliku u javnosti narušio je i izbor, sada bivšega ministra za proračun, Jeromea Cahuzaca koji je posjedovao tajni račun u Švicarskoj i lagao da takav račun ne postoji i Hollandeu i svijetu.

>> Hollande: Europa ne može biti samo zbroj država

"Samo godinu dana nakon izbora Hollandea za predsjednika Francuska je u krizi. Političkoj, gospodarskoj, društvenoj, moralnoj", piše u ponedjeljak list Liberation, sklon lijevoj političkoj struji.

Francuska ne planira ni na koji način obilježiti godišnjicu ponovnog dolaska socijalista na vlast koji su s Hollandeovom pobjedom opet ušli u Elizejsku palaču nakon odlaska bivšeg socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda 1995. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene