Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Važan i pozitivan susret'

Letta i Hollande na prvim razgovorima u velikoj mjeri suglasni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi talijanski premijer Enrico Letta u srijedu je u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, s kojime se u velikoj mjeri suglasio u stajalištima o politikama rasta, izvijestile su agencije.

Letta je susret s francuskim predsjednikom, na konferenciji za tisak s Hollandeom, ocijenio "važnim i pozitivnim" i istaknuo da mora reći "da je stupanj zadovoljstva s njegove strane 100 posto".

Pročitajte i ovo Ruski plin, ilustracija Energetska kriza Krizni plan za najgori scenarij: Iscurile mjere Europske komisije u slučaju potpunog prekida opskrbe ruskim plinom Epidemiološka pravila prelaska granica - 4 stroge mjere Sve na jednom mjestu: Uskoro putujete? Pogledajte na koja koronapravila trebate pripaziti

Hollande je prethodno naglasak stavio na potrebu ostvarivanja gospodarskog rasta, rekavši da su potrebni "pravci koji odgovaraju stvarnosti rasta" te da "Europska unija mora jednakom odlučnošću pristupiti rastu kakvom je pristupila pitanju stabilnosti euro zone i sređivanju proračuna".

"Zadovoljan sam današnjim susretom u Elizeju s talijanskim premijerom i saznanjem da ćemo moći zajedno raditi ako bi zajedno za cijelu Europu i, poglavito, Njemačku našli potrebne kompromise", rekao je Hollande.

"Prvi uvjet" za poticanje zapošljavanja u Europi je smanjenje kamatnih stopa za poduzeća te stoga "želimo da se što prije ostvari bankarska unija", rekao je Letta i dodao da se "ne smije gubiti vrijeme".

Letta je istaknuo da "politike rasta" moraju biti "globalne" odnosno "europske". "Ako nema europske dimenzije, ako se u Italiji budu ostvarivala opredjeljenja koje Europa neće, bit će to poput penjanja na planinu i nećemo uspjeti", rekao je novi talijanski premijer.

>> Enrico Letta u potrazi za 'čarobnom formulom'

Letta ponovno istaknuo kako je "prava noćna mora nezaposlenost, prije svega mladih". Hollande je na konferenciji za tisak s Lettom ustvrdio i da Njemačka i Francuska "moraju raditi zajedno bez obzira na okolnosti, osobe koje vode dvije zemlje i osjetljivosti". "S gospođom Merkel uvijek bi prevladalo ovo gledište", dodao je Hollande

Glede polemika posljednjih dana koje je izazvao nacrt dokumenta socijalističke stranke u kojem je Merkel nazvana "kancelarkom mjera štednje" i optužena za "egoizam", Hollande je precizirao da se računa samo posljednja verzija dokumenta gdje su te kritike izbrisane, izvijestila je agencija ANSA.

Letta je utorak, nakon što je njegovu vladu potvrdio i talijanski senat, posjetio Berlin, gdje je razgovarao s njemačkom kanclerakom Angelom Merkel koja je tom prigodom rekla da je Italija već poduzela "znatne" korake u borbi protiv slabosti svoga gospodarstva.

Po riječima njemačke kancelarke, Europa mora naći načina da stvara nova radna mjesta i potiče ulaganja. "Fiskalna politika nije sve. Politikom se bavimo zbog ljudi, a ljudi žele posao i zato Europa mora pojačati zapošljavanje i poticati ulaganje. U tome području moramo još mnogo učiniti", rekla je Merkel u utorak.

"Konsolidacija proračuna i rast nisu nužno u suprotnosti", rekla je Merkel, ali i dodala: "Cilj nisu podaci o deficitu ili rastu, nego zapošljavanje". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene