Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ake Sellstrom doputovao u Libanon

Glavni UN-ov inspektor za kemijsko oružje na putu za Siriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik UN-ovog tima inspektora za kemijsko oružje Ake Sellstrom doputovao je u utorak u Libanon odakle bi trebao produžiti za Siriju gdje bi trebao ispitati navode o korištenju kemijskog oružja u sirijskom građanskom ratu.

Sellstrom, Šveđanin, došao je u Bejrut zrakoplovom, a u Siriju bi trebao ući kopnenim putem, potvrdio je izvor sa bejrutskog aerodroma. Uz njega je u izaslanstvu i čelnica UN-ovog ureda za razoružanje Angela Kane, a još nije poznato kada bi trebali krenuti prema sirijskoj granici.

Sirijske vlasti nisu dozvolile ulazak cijelom Sellstromovom timu jer ne postoji slaganje oko toga kojim bi mjestima inspektori trebali imati pristup. Cilj najnovije misije je postići dogovor sa sirijskim vlastima o početku i načinima inspekcije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Slika nije dostupna Posjet na tri lokacije Sirija: UN nastavlja istragu o korištenju kemijskog oružja

>> Velika donacija za Siriju iz Zaljeva

Damask odbija pustiti inspektore u bilo koje drugo područje osim Khan al Asal u pokrajini Alepu, gdje su po tvrdnjama vlade Bašara al Asada i Rusije pripadnici oporbe koristili kemijsko oružje. Obje strane u sukobu opovrgavaju korištenje otrova.

>> Europska unija proglasila Hezbolah TERORISTIČKOM organizacijom

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ustrajan je u tome da se inspektorima dopusti posjet najmanje još jednoj lokaciji, gradu Homsu, gdje su navodno vladine snage koristile kemijsko oružje u prosincu 2012. godine.

>> Sirijska oporbena koalicija izabrala predsjednika

Sirija je jedna od sedam zemalja koje se nisu pridružile Konvenciji o zabrani kemijskog oružja iz 1997. godine, a zapadne zemlje vjeruju da Asadove snage imaju uskladištene zalihe neprijavljenih bojnih otrova. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene