Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tokyo Electric Power (Tepco) je priopćio da će u nedjelju navečer omogućiti pristup reaktoru br. 2 u oštećenoj nuklearnoj centrali Fukushimi kako bi prvi put poslao stručne ekipe na lice mjesta.


Početkom svibnja radnici su prvi put ušli u zgradu reaktora br. 1. Potres magnitude 9 stupnjeva i tsunami koji su poharali sjeveroistok Japana izazvali su najtežu nuklearnu nesreću nakon Černobila prije 25 godina. Reaktori 1, 2, 3 i 4 u toj centrali (koja ima šest reaktora) teško su oštećeni u prirodnoj katastrofi.

Junichi Matsumoto, čelnik Tepca, dodaje da će se u zgradu s reaktorom 2 ulaziti postupno počevši od nedjelje navečer, kako bi 'bili sigurni da ni najmanja količina prašine neće izaći iz zgrade'.

'Vjerujemo da ovaj postupak neće utjecati na okoliš', rekao je. Stručnjaci će ući u zgradu s reaktorom kako bi provjerili mjerne uređaje koji su ondje postavljeni i eventualno ubrizgali dušik u reaktor kako bi spriječili eksploziju.

Dva robota upravljana daljinski ušla su u travnju u prostorije s reaktorom br. 2, ali zbog povećane vlage nisu mogli izmjeriti radioaktivnost.

Pogon za pročišćavanje radioaktivne vode izgrađen u Fukushimi prekinuo je s radom nekoliko sati nakon puštanja u pogon, zbog previsoke razine radijacije, priopćio je u subotu operater centrale.

Dijelovi sustava koji apsorbiraju radioaktivni cezij moraju se zamijeniti puno prije nego je bilo planirano, zbog previsoke razine radijacije. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Japanski ribari na nogama zbog odluke da radioaktivna voda iz Fukushime bude puštena u ocean Slika nije dostupna Iz nuklearke u Fukushimi iscurilo 45 tona visoko radioaktivne vode