Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak tražili Slovenci

Fuele se u ponedjeljak sastaje s Erjavcem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Štefan Fuele, europski povjerenik za proširenje, sastat će se sa šefom slovenske diplomacije Karlom Erjavcem.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele sastat će se u ponedjeljak u Luxembourgu, na rubu sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, sa šefom slovenske diplomacije Karlom Erjavcem na traženje slovenske strane.

Fueleov glasnogovornik Peter Stano potvrdio je Hini da će se sastanak održati tijekom Vijeća za vanjske poslove koje okuplja ministre vanjskih poslova, te da ga je tražila slovenska strana.

Očekuje se da će Fuele i Erjavec razgovarati o pitanju Ljubljanske banke. Slovenija traži od Hrvatske da povuče punomoći dvjema hrvatskim komercijalnim bankama u tužbi protiv Ljubljanske banke ističući da će bez toga doći u pitanje ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora.

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Turudić tijekom Turudićeve prisege pred Saborom Osvrnula se i na Turudića Hrvoj Šipek: "Turudić do stupanja na dužnost nema nikakve ovlasti" Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

>> Fuele u Beogradu: Nema novih uvjeta za Srbiju

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je priopćilo da prihvaća prijedlog hrvatske strane da se dvije države zajednički obrate Banci za međunarodna poravnanja (BIS) kako bi se pod njezim okriljem vodili pregovori o pitanju Ljubljanske banke.

Erjavec u pismu hrvatskoj ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić navodi da takvim prijedlogom dvije zemlje zapravo "konačno potvrđuju stajalište" da je pitanje Ljubljanske banke "nastalo zbog raspada nekadašnje zajedničke države" i da ga je zato potrebno "rješavati u okviru sukcesije".

Europska komisija pitanje Ljubljanske banke drži bilateralnim pitanjem, koje nije predmet procesa proširenja, ali smatra važnim da ga dvije države riješe, jer ono također ima multilateralne implikacije zbog uključenosti ostalih sukcesijskih zemalja.

Komisija je također uvjerena da će sve zemlje članice EU-a na vrijeme ratificirati ugovor o pristupanju kako bi Hrvatska postala punopravnom članicom 1. srpnja 2013. godine. Na sastanku ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Luxembourgu kao promatrać će sudjelovati i hrvatska ministrica Vesna Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene