Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljska ustavna kriza, koja je tu zemlju posvađala sa zapadnim saveznicima, još uvijek se može riješiti dijalogom, ali vlada u Varšavi najprije treba priznati presudu ustavnog suda što je dosad odbijala, izjavio je u utorak vodeći dužnosnik EU-a.


Euroskeptična poljska stranka Pravo i pravda (PiS) izložena je velikom pritisku EU-a, SAD-a i međunarodnih organizacija otkako je u listopadu prošle godine došla na vlast i ojačala kontrolu nad medijima i drugim institucijama.

Vezani članci Svađa bračnog para, ilustracija Prijeti li ovoj europskoj zemlji zabrana razvoda braka? "To je civilizacijski nedopustivo, a nisam sigurna ni koliko je u interesu Crkve" Portugal, ilustracija Jedna od turistima najpoželjnijih europskih zemalja donijela je važnu odluku, ali njome Hrvati koji je žele posjetiti neće biti nimalo zadovoljni

Konzervativci su donijeli zakon kojim se povećava broj sudaca potrebnih za donošenje odluka na ustavnom sudu i izmijenili redoslijed rješavanja predmeta.

Kritičari kažu da je sucima zbog toga otežano razmatranje novih zakona, a i sam sud je izmjene ocijenio neustavnima. Vlada ne prihvaća tu odluku, pa je stvar u pravnom vakuumu.

Pravila Europske komisije (EK) mogla bi dovesti do toga da se Poljskoj oduzme pravo glasa u komisiji.

Potpredsjednik EK-a Frans Timmermans i jedan od nekoliko europskih dužnosnika koji u Varšavi pokušavaju spasiti situaciju, govorio je u utorak optimističnim tonom.

"Ne želim prejudicirati ili predviđati iduće korake", rekao je Timmermans na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskim dužnosnicima.

"Zašto? Zato što sam danas stekao dojam da ima prostora za dijalog i za rješenje (krize) bez poduzimanje mjera u EK-u", istaknuo je.

No, ustrajao je da vlada u Varšavi najprije mora priznati odluku ustavnog suda da je novi zakon neustavan, što je vlada dosad odbijala učiniti. (Hina)