Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poljska ustavna kriza, koja je tu zemlju posvađala sa zapadnim saveznicima, još uvijek se može riješiti dijalogom, ali vlada u Varšavi najprije treba priznati presudu ustavnog suda što je dosad odbijala, izjavio je u utorak vodeći dužnosnik EU-a.


Euroskeptična poljska stranka Pravo i pravda (PiS) izložena je velikom pritisku EU-a, SAD-a i međunarodnih organizacija otkako je u listopadu prošle godine došla na vlast i ojačala kontrolu nad medijima i drugim institucijama.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Poljska jača sigurnost centara za cijepljenje: ''Svjedočimo eskalaciji u brutalnosti, čak nasilju antivakserskih skupina'' Slika nije dostupna Strašna oluja u Poljskoj: Otkinuti krovovi na 200 kuća, više od 100.000 ljudi ostalo bez struje

Konzervativci su donijeli zakon kojim se povećava broj sudaca potrebnih za donošenje odluka na ustavnom sudu i izmijenili redoslijed rješavanja predmeta.

Kritičari kažu da je sucima zbog toga otežano razmatranje novih zakona, a i sam sud je izmjene ocijenio neustavnima. Vlada ne prihvaća tu odluku, pa je stvar u pravnom vakuumu.

Pravila Europske komisije (EK) mogla bi dovesti do toga da se Poljskoj oduzme pravo glasa u komisiji.

Potpredsjednik EK-a Frans Timmermans i jedan od nekoliko europskih dužnosnika koji u Varšavi pokušavaju spasiti situaciju, govorio je u utorak optimističnim tonom.

"Ne želim prejudicirati ili predviđati iduće korake", rekao je Timmermans na konferenciji za novinare nakon sastanka s poljskim dužnosnicima.

"Zašto? Zato što sam danas stekao dojam da ima prostora za dijalog i za rješenje (krize) bez poduzimanje mjera u EK-u", istaknuo je.

No, ustrajao je da vlada u Varšavi najprije mora priznati odluku ustavnog suda da je novi zakon neustavan, što je vlada dosad odbijala učiniti. (Hina)