Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Djeluje u 90 posto slučajeva'

Francuski model integracije uspješan, problem je politički islam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski model integracije stranaca funkcionira u 90 posto slučajeva pa je od oko 5 milijuna muslimana koji žive u toj državi najveći dio njih dobro uklopljen u društvo, s izuzetkom radikalizirane mladeži u siromašnim četvrtima i pobornika "političkog islama", ocjenjuje glavni tajnik nevladine organizacije "France terre d´asile" Pierre Henry u razgovoru za slovensko "Delo" od četvrtka.

"Francuska ostaje zemlja imigracije, a naš integracijski model djeluje u 90 posto slučajeva, mnogo bolje nego što se obično misli", kazao je čelnik ove organizacije u razgovoru za list.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Slika nije dostupna Izbjeglička kriza na vrhuncu Merkel: Ako bude potrebno, EU je spremna za izvanredni sastanak

Po njegovim riječima, istina je da u Francuskoj postoje osiromašene sredine, gradske četvrti, gdje model "socijalne izmiješanosti" ne funkcionira ni kad se pitanje nasilja i terorizma potpuno isključi, ali to je više posljedica 40-postotne nezaposlenosti među mladima, a dodatnu radikalizaciju mladih muslimana potiče i virtualni "globalizirani imaginarij" koji se širi internetom i društvenim mrežama.

"Događa se da mlad čovjek iz siromašnog kvarta ima mnogo empatije prema Palestini, a u isto vrijeme vjeruje da je ondje gdje živi diskriminiran", kazao je Henry, dodavši da se Francuska, iako je još uvijek 5. po snazi svjetsko gospodarstvo, već 20 godina ne bavi problemima nezaposlene mladeži i društvenog raslojavanja onako kako bi trebala.

Merkel u Bundestagu dovela u pitanje Schengenski sustav

Prema njegovim je riječima sasvim pogrešno trpati u isti koš sve francuske državljane muslimanske kulture s manjom skupinom sklonom nasilju i terorizmu, čiji pripadnici se u društvo nisu integrirali, ali je činjenica da je populistički Nacionalni front sada jači nego ikada, upozorava Henry, koji se niz godina bavi tim problemom.
"U Francuskoj živi 5 milijuna muslimana, a velika većina ima vrlo jasan odnos prema religiji.

Ta je većina umjerena i odlično integrirana. No, postoji i politički islam kojega promiče Saudijska Arabija, a prema kojemu smo do sada možda bili kolektivno naivni. Taj islam nema veze s vjerom nego izaziva probleme", kazao je Henry.

Po njegovoj je ocjeni imigracija za Francusku trenutačno manji problem pa se ove godine očekuje broj molbi za azil na razini prošle godine, iako u Francusku svake godine dođe živjeti 190.000 stranaca različitih kategorija, među njima 70.000 stranih studenata koji se upisuju na francuska sveučilišta.

Henry je izrazio mišljenje da se EU možda "prebrzo širila", očekujući u vrijeme velikog proširenja da će gospodarski rast biti stalan i da neće biti sigurnosnih problema, što je, smatra on, bilo naivno, a uz to zadnje dvije godine ne rješava svoje probleme pa nema ni jedinstvenu imigracijsku niti vanjsku politiku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene