Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radikalizacija u Francuskoj

Uhićen muškarac povezan s terorističkim napadom u Nici. Na drugom kraju zemlje ustrijeljen muškarac koji je prolaznicima prijetio pištoljem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je uključena u rat protiv islamističke ideologije i može se očekivati još napada militanata na francuskom tlu, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Damarnin nakon novog uhićenja povezanog s napadom u Nici.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Damarnin govorio je dan nakon što je napadač naoružan nožem vičući Allahu Akbar dekapitirao ženu i ubio još dvoje ljudi u crkvi u Nici prije nego što ga je policija ustrijelila i odvezla.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija Ostaje u pritvoru Muškarac planirao teroristički napad: Austrija traži njegovo izručenje

"U ratu smo protiv neprijatelja koji je i unutarnji i vanjski", rekao je Damarnin. "Moramo razumjeti da je bilo i bit će još događaja kao što su ovi strašni napadi."

Pravosudni izvor rekao je da je u četvrtak ujutro pritvoren 47-godišnjak pod sumnjom da je bio u kontaktu s napadačem. Glavni antiteroristički tužitelj Jean-Francois rekao je kako je muškarac za kojeg se sumnja da je počinio napad Tunižanin rođen 1999. koji je u Europu stigao 20. rujna iz Lampedeuse, glavne ulazne točke za migrante iz Afrike.

Osumnjičeni je u bolnici, u kritičnom stanju, rekao je. Nekoliko sati nakon napada u Nici policija je ustrijelila muškarca koji je u gradiću Montfavetu, blizu Avignona, prolaznicima prijetio pištoljem. Francuske novine Le Figaro prenose izjavu pravosudnog izvora da je ubijeni muškarac bio na psihijatrijskom liječenju i da ne vjeruju da je motiv teroristički.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je da je napad na crkvu Notre-Dame u njegovu gradu sličan onome u Parizu prije dva tjedna u kojem je obezglavljen profesor Samuel Paty, koji je učenicima u školi pokazao karikature proroka Muhameda.

Napadi u četvrtak izvedeni su na rođendan proroka Muhameda, u vrijeme sve većeg bijesa muslimanskih zemalja zbog francuskog ustrajanja na pravu objave tih karikatura. U nekoliko muslimanskih zemalja prosvjednici su izašli na ulice i uzvikivali poruke protiv Francuske.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene