Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putin položio vijenac

FOTO Rusija obilježava 70. obljetnicu oslobođenja Lenjingrada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija u ponedjeljak obilježava 70. obljetnicu oslobođenja Lenjingrada od nacističke opsade, posebno dramatične epizode tijekom Drugog svjetskog rata kada je od gladi umrlo više od milijun ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, rođen nakon Drugog drugog rata u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu, otkrio je 2012. da je njegov stariji brat umro tijekom opsade grada.

Pročitajte i ovo Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način" Dmitri Peskov prekid vatre Rusija ne vidi smisao mirovne konferencije u Švicarskoj: "To je posve nemoguće"

"Obveza nam je da se sjetimo, u našoj zemlji i u inozemstvu, te tragedije, hrabrosti i junaštva sovjetskog naroda i stanovnika Lenjingrada", rekao je Putin u Sankt Peterburgu tijekom susreta s ratnim veteranima, prenosi agencija Ria Novosti.

FOTO Rusija se uz počasti oprašta od Kalašnjikova, Putin položio cvijeće

Više od 1500 vojnika, tenkova iz tog doba T-34 i moderenih "Iskandera", sudjelovalo je u ponedjeljak ujutro na paradi u sjećanje na završetak blokade. Posljednjih dana je jedna ulica u središtu Sankt Petersburga pretvorena u muzej blokade na otvorenom.

Automobili iz tog doba, tramvaji, protuzračni topovi, vreće pijeska, fotografije, plakati i oglasi oživjeli su ozračje opsade. Na velikom ekranu se može pratiti kronika obrane Lenjingrada.

U 872 dana opsade Lenjigrad je izgubio više od dvije trećine stanovnika i pretrpio velike materijalne štete. Civilne žrtve su umirale od gladi, hladnoće i iscrpljenosti, kao i u bombardiranjima. Grad je bio blokiran od 8. rujna 1941. do 27. siječnja 1944. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene