Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Prvostupanjskom presudom fizijatar je bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja jedne maloljetnice i oslobođen za isto djelo na štetu tri druge maloljetnice.


Viši sud u Nišu ukinuo je presudu niškog Osnovnog suda kojom je fizijatar tamošnje Vojne bolnice D.M. (52) bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog seksualnog uznemiravanja jedne maloljetnice, a oslobođen za isto djelo na štetu tri druge maloljetnice.

Ne bi u ovoj odluci bilo ničeg neobičnog da sud nije naložio da se u ponovnom postupku provede – rekonstrukcija događaja!

Presuda je ukinuta nakon što je usvojena žalba tužitelja na oslobađajući dio presude, ali i žalba branitelja okrivljenog. Prema mišljenju Višeg suda, zbog bitnih povreda odredbi kaznenog zakona pogrešno je utvrđeno činjenično stanje, a da bi se te ključne činjenice pravilno utvrdile, naložena je rekonstrukcija događaja u prisustvu vještaka.

Fizijatru se stavlja na teret da je tijekom pregleda jedne maloljetnice prstima prešao preko njezine "intimne regije". Sud sada traži da se razjasni je li prelazak preko intimne regije značio prelazak preko spolnog organa ili područja oko njega. Maloljetnica je na suđenju navela da je sporan bio dodir preko spolnog organa, za što je prvostupanjski sud zaključio da je optuženi prešao rukom preko intimne regije, "čineći tako izreku nerazumljivom, a razloge o ovoj odlučnoj činjenici nejasnim".

Čovjek za kojim je u BiH izdana tjeralica zbog zlostavljanja djece – slobodno živi u Zagrebu - 4 Pedofil iz BiH slobodno živi u Zagrebu, majka djevojčice otkriva za Provjereno: "Vrat joj je bio crven, brada joj se tresla i kazala je da mi nešto mora reć…"

Seksualno zlostavljanje djece - 1 Strava u Šibeniku: Muškarac (64) godinu dana seksualno zlostavljao dijete

Prema ocjeni Višeg suda, nužno je da se provede rekonstrukcija događaja, i to tako što bi optuženi pokazao na koji je način obavljao terapijske mjere koje je opisao u obrani, a da potom i maloljetnica pokaže na koji je način optuženi prešao preko njezine intimne regije, kako je opisala u svom iskazu. Vještak bi se potom izjasnio je li terapija bila u skladu s pravilima struke, je li takav način pregleda podrazumijevao mogućnost kontakta s intimnim područjem pacijentice ili ne, pod kojim je uvjetima moguć kontakt (ako je moguć) i s kojim točno dijelom intimnog područja.

Viši sud je usvojio i žalbu tužiteljstva u odnosu na oslobađajući dio prvostupanjske presude koji se odnosi na tri druge maloljetnice, piše Blic.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju