Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI PROSVJEDI

Novo stravično otkriće u slučaju koji je potresao Kosovo: Djevojčica (11) bila je silovana više od godinu dana?

Prosvjed u Prištini
Prosvjed u Prištini Foto: Kolektivi për Mendim dhe Veprim Feminist
Prošlog petka na ulice Prištine izašle su tisuće nakon što se otkrio mučan slučaj grupnog silovanja djevojčice. Kosovski ministar sada je otkrio da je dijete zlostavljano i daleko prije toga.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla objavio je na današnjoj konferenciji za medije da prve informacije pokazuju da je 11-godišnja djevojčica, koja je silovana tijekom lipnja i kolovoza, bila silovana mnogo duže. I to više od godinu dana, piše Kossev.

Pročitajte i ovo Damir Škaro (Foto: Dnevnik.hr) Visoki kazneni sud odlučio Škaro mora u zatvor zbog silovanja: Potvrđena kazna bivšem zastupniku i proslavljenom olimpijcu Donika Gervalla-Schwarz Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Ministrica vanjskih poslova Kosova optužila Ivicu Dačića za ratne zločine: "Koristio je silovanje kao oružje rata"

"Prve indicije ili informacije su da je ova maloljetnica silovana više od godinu dana. Zahtjev sam uputio izravno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli biti pozvani kao svjedoci i kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informirani o tome što se dogodilo i što su institucije poduzele. Ali i da se što prije izađe s rezultatom ovog izuzetno teškog slučaja", rekao je. 

Dodao je i kako institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti identificirani, a odgovorni kažnjeni.

"U slučaj su uključeni tužiteljstvo, centri za socijalni rad, policija i Kosovska agencija za forenziku. Sve dosadašnje informacije nam govore o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovu maloljetnicu, a zatim da utvrde što se dogodilo, ali i da identificiraju počinitelje koji, nažalost, još nisu svi uhićeni", dodao je Sveçla.

Pet osoba, dvije odrasle i tri maloljetnika, navodno je 27. kolovoza seksualno zlostavljalo 11-godišnju djevojčicu, kako se sumnja, u intervalu od više sati. Kasnije je otkriveno da je isto dijete bilo silovano i žrtva trgovine ljudima i u lipnju ove godine.

Slučaj je zgrozio Kosovo, ali i izazvao dramatične reakcije. Prošli petak na ulice Prištine izašle su tisuće ljudi. Pozvali su na akciju i poručili kako neće otići s ulica sve dok tamošnja vlada ne uvede učinkovite mjere za kažnjavanje rodno uvjetovanog nasilja i zaštitu žrtava. Nekoliko visokih dužnosnika podnijelo je ostavke.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene