Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Finska je u petak službeno priznala Kosovo, koje je proglasilo svoju neovisnost 17. veljače. Odmah je uslijedilo i službeno priznanje Kosova od strane Islanda, koji još uvijek nije članica Europske unije.


Predsjednica Finske Tarja Halonoen parafirala je tekst kojeg je dan ranije prihvatila vlada desnog centra, objavio je njezin ured.

Vezani članci Kosovske dnevne novine Postali su prva europska država u kojoj dnevne novine više ne izlaze: "Stariji, koji su ih čitali, barem jednom tjedno dođu i pitaju jesu li kojim slučajem došle" Slika nije dostupna 'SAD namjerava natjerati 40 zemalja da priznaju Kosovo'

Finska je 27. zemlja koja je priznala neovisnost Kosova, među kojima su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija.

Neke zemlje, među kojima i članice Europske unije poput Cipra i Španjolske za sada odbijaju priznati neovisnost Kosova kako ne bi potaknule separatističke ambicije na vlastitom terenu.

Rusija, tradicionalni saveznik Beograda kategorički se protivi priznanju.

Island priznao Kosovo 

'Vlada je službeno u srijedu priznala Kosovo kao neovisnu i suverenu državu', rekla je glasnogovornica ministarstva Urdur Gunnarsdottir.

'Objava je obznanjena pismom koje je ministrica vanjskih poslova Igibjorg Solrun Gisladottir poslala premijeru Kosova Hashimu Thaqiju. Ta je odluka također službeno dostavljena i vladi Srbije', prema priopćenju islandskog ministarstva.

Island je 28. zemlja koja je priznala neovisnost Kosova.