Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemirno more

Tenzije u Južnom kineskom moru: Filipini optužuju Kinu za zastrašivanje

Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough
Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough Afp
Aktualno Galerija Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough Foto: Afp Brod Brod Foto: Afp Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Wang Wenbin Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Wang Wenbin Foto: Afp +0 Japanski premijer Fumio Kishida (D) i američki državni tajnik Antony Blinken (L) Galerija 1/4 >>
Filipini su u petak osudili kinesku obalnu stražu zbog "neisprovociranih činova zastrašivanja i opasnih manevara", uključujući korištenje vodenog topa protiv jednog od njihovih brodova u pokušaju prekidanja misije opskrbe u Južnom kineskom moru.

Filipini smatraju da kineski postupci zastrašivanja nisu samo "doveli u opasnost živote naših ljudi", već su "doveli u pitanje i potaknuli značajnu sumnju u iskrenost njezinih poziva na miran dijalog".

Redovne misije opskrbe podupiru filipinske snage stacionirane u oronulom ratnom brodu izvučenom na kopno na Second Thomas Shoalu, spornom atolu u Južnom kineskom moru koji Manila zove Ayungin, a u Kini je poznat kao Renai.

Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough Brod Foto: Afp

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, što uključuje Second Thomas Shoal, i rasporedila je stotine brodova da ondje patroliraju, uključujući ono što Manila naziva "kineskom pomorskom milicijom", za koju je rekla da je uključena u posljednji pokušaj opstruiranja misije opskrbe.

Pročitajte i ovo Forbes Vrhunsko ekonomsko novinarstvo Biznis magazin Forbes pokreće portale u Hrvatskoj i još četiri zemlje regije

Kina: "Ušli su u naše vode bez dopuštenja"

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova protivi se postupcima koji potkopavaju kineski suverenitet i interese i podnijelo je prigovor filipinskom veleposlanstvu, rekao je glasnogovornik ministarstva Wang Wenbin u petak na redovitoj konferenciji za novinare.

Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, Wang Wenbin Foto: Afp

Kineska obalna straža rekla je da su dva mala filipinska transportna broda i tri broda obalne straže ušli u vode bez dopuštenja kineske vlade i pozvala Filipine da prestanu narušavati suverenitet Pekinga. U priopćenju je navedeno da su njihovi postupci bili zakoniti i da su napravljeni privremeni posebni aranžmani za filipinsku stranu za prijevoz hrane i drugih potrebnih dnevnih potrepština.

Filipinska vlada rekla je da je misija dopune opskrbe dovršena, iako su njezini čamci bili "izvrgnuti iznimno bezobzirnom i opasnom uznemiravanju" kineske obalne straže u neposrednoj blizini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna obavijest Uvodi se nova regulacija prometa na ulazu u Zagreb: Smanjit će se zastoji i kolone

Suradnja u zaštiti slobode mora

Godinama su Manila i Peking upleteni u povremene sukobe na području Second Thomas Shoala, a Kina je sve odlučnija u postavljanju svojih pomorskih zahtjeva, uznemirujući suparničke strane koje polažu prava na to područje i druge države koje djeluju u Južnom kineskom moru, uključujući Sjedinjene Države i Japan.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je tijekom svog posjeta Manili u subotu da njegova zemlja, Filipini i Sjedinjene Države surađuju u zaštiti slobode Južnoga kineskog mora.

Brod kineske obalne straže u patroli blizu spruda Scarborough Japanski premijer Fumio Kishida (D) i američki državni tajnik Antony Blinken (L) Foto: Afp

U četvrtak su Filipini priopćili da nabavljaju pet višenamjenskih brodova od 97 metara kako bi ojačali sposobnosti svoje obalne straže, a projekt vrijedan 524 milijuna dolara financirat će se zajmovima službene razvojne pomoći od Japana.

I Japan i Washington podržavaju presudu Stalnog arbitražnog suda u Haagu iz 2016. godine, u kojoj je rečeno da ekspanzivne tvrdnje Pekinga nemaju pravnu osnovu, donoseći povijesnu pravnu pobjedu za Filipine. Prema presudi, Shoal je unutar filipinske isključive ekonomske zone.

Pročitajte i ovo Ilustracija prijavljen odvjetništvu Pacijentica optužila uglednoga liječnika da ju je pokušao silovati: Sve je krenulo od pregleda nogu

Kineska upotreba vodenih topova uslijedila je nakon niza incidenata u Južnom kineskom moru, uključujući sudare između kineskih plovila i dva broda Manile 22. listopada. Filipini su optužili kinesku obalnu stražu da se "namjerno" sudarila s njihovim plovilima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene