Nekoliko stotina japanskih djevojčica 'pustile' su u vodu svoje papirnate lutke nadajući se kako će im to donjeti sreću. Dio je to tradicionalnog festivala koji se svake godine održava u Tokiju.


Djevojčice, koje roditelji dovedu u hram Meiji Jingu, na papirnate lutke ispišu svoje želje, a nakon toga ih puste u rijeku koja teče kroz dvorište hrama. 

Vezani članci Časna sestra Blanka Jeličić i muallima Šejla Mujić-Kevrić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Ruše zidove predrasuda i mržnje: Časna sestra Blanka i muallima Šejla zajedno pomažu Hrvatima, Bošnjacima i Srbima Sestre su nestale još u petak (Foto: Humboldt County Sheriff\'s Office) Izgubile se u šumi: Stotine spasilaca dva dana tragali za sestrama od 5 i 8 godina, našli ih zagrljene ispod grma

Ceremonija pripada religiji Shinto, koja datira iz doba od 794-1185. godine. Vjeruje se kako Shinto bogovi mogu preuzeti nevolje i loše duhove djevojčica. 

'Zaželjela sam zdravlje mojoj obitelji i psa' rekla je devetogodišnja Kaoru Akiyama, dok je njezina prijateljica Hinami Sato zaželjela da kad poraste postane dobra plesačica. 

Organizator festivala, Shinto svećenik iz hrama, rekao je kako se nada da ovakvi događaji djecu uče tradiciji i običajima njihove religije.

Shinto je za vrijeme Drugog svjetskog rata bila vodeća religija u Japanu, zemlji koju su pripadnici te religije smatrali 'božanskom religijom unutar koje je u središtu zbivanja car'.