Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUMMIT ČELNIKA EU-a

Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Iako je premijer Andrej Plenković jučer spominjao JANAF, nije bilo sigurno da će iskoristiti tu kartu"

Čelnici Europske unije postigli su dogovor oko novih zabrana uvoza nafte iz Rusije. Složili su se oko djelomičnog embarga kojim se brani uvoz morskim putem, a Mađarska je pristala korsititi infrastrukturu Janaf-a za zadovoljavanje svojih naftnih potrebe.

Novi, šesti paket sankcija obuhvaća i isključivanje najveće ruske banke iz SWIFT mreže. "Ovo je vrlo važno i uspjet ćemo u narednim mjesecima u implementaciji zabrane uvoza ruske nafte", rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Iz Bruxellesa se uživo javila reporterka i urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, koja prati summit europskih čelnika.

Unatoč visokoj razini sumnje u to da će biti postignut dogovor oko novog paketa sankcija, problem je noćas riješen. "Mađarska će moći putem infrastrukture JANAF-a zadovoljavati svoje potrebe za naftom. Iako je premijer Andrej Plenković jučer spominjao JANAF, nije bilo sigurno da će iskoristiti tu kartu na summitu čelnika europskih zemalja", rekla je Ivana Petrović. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "vodimo politiku istine" Plenković odgovorio premijerki Srbije: "Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne." Osvrnuo se i na Milanovića

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 O RUSKOJ NAFTI Plenković uoči sastanka Europskog vijeća: "Ne može se ta ovisnost o ruskim energentima preko noći riješiti"

"Mađarski premijer Viktor Orban rekao je prije summita da je spreman pristati na embargo ruske nafte ako mu se osigura alternativa naftovodu Družba, i upravo se to dogodilo. Dok premijer Plenković predviđa da će naftovod JANAF-a biti spreman za 45 dana, po riječima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen sve će biti spremno će unutar 60 dana".

Cijeli će pothvat koštati oko osam milijuna eura. "Mađarska je dobila dopuštenje da koristi rusku naftu do 2024., a ovo su dopuštenje dobile još samo Bugarska i Slovačka. Poljska i Njemačka objavile su kako će se prestati koristiti sjevernim krakom naftovoda Družba do kraja ove godine", dodala je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene