Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedica zabrane

Zbog novih sankcija Rusiji porasle i cijene nafte: "Europska unija će morati naći zamjenu..."

Gazprom rafinerija u Rusiji
Gazprom rafinerija u Rusiji Foto: Afp
Cijene nafte porasle su u utorak prema 124 dolara, potaknute dogovorom EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima i najavom ukidanja pandemijskih ograničenja u Šangaju, kineskom industrijskom i trgovinskom središtu.

Na londonskom je tržištu cijena barela u ugovorima s rokovima isporuke u srpnju porasla za 2,11 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, te sada iznosi 123,78. U ugovorima s rokovima isporuke u kolovozu uvećana je za 1,57 dolara, na trenutnih 119,17. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3,46 dolara višoj cijeni, od 118,53 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na dogovor čelnika EU-a o zabrani uvoza ruske nafte brodovima, koji čini 90 posto ukupnog uvoza. To je najoštrija sankcija koju je Unija uvela Moskvi od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UOBIČAJENI UTORAK Još jedan udarac na novčanike građana: Gorivo opet poskupjelo, pogledajte nove cijene

Uvoz sirove nafte postupno će se smanjivati tokom šest mjeseci, a uvoz derivata tokom osam mjeseci. Zabrana neće uključivati naftu koja se doprema cjevoodima, u ustupku Mađarskoj.

"Budući da se dvije trećine ruskog izvoza sirove nafte doprema morem, EU će morati naći zamjenu za oko 1,5 milijuna barela nafte dnevno (bpd)", rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga. "Količina je zapravo bliže 2,1 do 2,2 milijuna barela dnevno, budući da Poljska i Njemačka planiraju do kraja godine obustaviti kupnju nafte i iz cjevovoda", dodao je.

Potporu cijenama pružila je i najava Šangaja da će od srijede građanima odobriti izlazak iz domova i korištenje automobila.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka u Mađarskoj - 4 Nema više jeftinije FOTO "Strogo zabranjeno": Na mađarskim pumpama već se pojavili natpisi na hrvatskom

Proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici spremaju se pak i u srpnju povećati opskrbu za samo 432.000 barela dnevno, kao i u prethodnim mjesecima, reklo je šest izvora iz OPEC+.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 120,01 dolar, što znači da je poskupio 1,17 dolara u odnosu na protekli radni dan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene