Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"vodimo politiku istine"

Plenković odgovorio premijerki Srbije: "Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne." Osvrnuo se i na Milanovića

Europski čelnici na dvodnevnom su sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu ranije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte. Među ostalima, ondje je bio i premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković obratio se medijima nakon što je postignut dogovor europskih čelnika o zabrani uvoza ruske nafte. 

"Završilo je još jedno Europsko vijeće posvećeno temama energetike, sigurnosti i hrane, obrani i Ukrajini. Glavna tema bilo je usuglašavanje šestog paketa sankcija članica EU-a protiv Rusije. Nakon prijedloga Europske komisije usuglasili smo se o paketu koji je cjelovit i koji je pokazao još jednom jedinstvo Europske unije", istaknuo je Plenković.

Dogovoreno je, kaže, da režim uvoza naftnih derivata do kraja ove godine bude jednak za sve.

"Dogovreni režim stupa na snagu od 1. siječnja 2023. za sve i na razini veleposlanika krenut će daljnje aktivnosti u pogledu pravnih tekstova. Na liste o restriktivnim mjerama bit će uvršteno još nekoliko osoba. Sberbanka je uključena u deswiftiranje, a isto tako su tu i mjere protiv nekoliko ruskih medijskih kuća koje se na europskom području bave propagandnim aktivnostima i dezinformacijama", dodao je Plenković.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin (Foto: AFP) Neočekivani potez Putin neće biti sretan: Odmetnuta pokrajina otkazala referendum o pripajanju Rusiji

Pročitajte i ovo Maria Zaharova (Foto: AFP) MARIJA ZAHAROVA Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova: "Ako je u povijesti Balkana postojala sila razornija od baruta i granata..."

Rekao je i kako je dogovorena daljnja potpora Ukrajini, no toj će se temi vratiti na idućem vijeću koje bi se trebalo održati u lipnju. Pojasnio je i važnost ovoga sastanka za Hrvatsku.

"Cijela ideja pristupa vijeću je bila da Hrvatska postane svojevrsni regionalni energetski hub, a to uz investicije u kritičnu infrastrukturu, LNG terminal, u plinovode, JANAF-ove naftovode, omogućuje da zbog svog geografskog položaja Hrvatska omogući diverzifikaciju i sigurnost opskrbe energentima našim susjednim državama", potvrdio je Plenković.

Ustvrdio je kako možemo biti izrazito zadovoljni jer će "kapaciteti Plinacro-a i JANAFA i nova ulaganja u povećanje kapaciteta LNG terminala na Krku, mogućiti Hrvatskoj ne samo nacionalnu sigurnost opskrbe, nego doprinos čitavom europskiom naporu koji se zbiva u kontekstu napuštanja fosilnih goriva koja su desetljećima dolazila iz Rusije.

Rekao je kako se očekuju informacije Europske komisije o ulasku Hrvatske u europodručje, a ponosno je Plenković istaknuo kako slijede i daljnji koraci ka ulasku u Schengenski prostor. "Svaku priliku koristimo i za postavljanje pitanja izbornoga zakona i prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavna neriješena tema Čudnovati summit EU-a: Svi o svemu, a nitko o zabrani ruske nafte?

Pročitajte i ovo Parada u Moskvi povodom Dana pobjede - 1 odgovor kremlja Mjere odmazde: Rusija povukla potez protiv Hrvatske

"Obavijestili smo predsjednika Europskog vijeća vrlo detaljno o kapacitetima JANAFA koji može u ovom trenutku bez ikakvih dodatnih modernizacija prevoziti 11,4 milijuna tona u vrlo povoljnom načinu investiranja. Taj kapacitet se može na godišnjoj razini dignuti do 15,6 milijuna tona što znači da bismo omogućili opskrbu naftom i rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj", rekao je Plenković.

Također je rekao kako postoje planovi da se investira u nadogradnju postojećega broda LNG-a Hrvatska. 

Odgovorio premijerki Srbije

Plenković je regirao i na raniju izjavu predsjednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić. Ona je, podsjetimo, kazala kako "ne postoji etnički čistija država na teritoriju Europe od Hrvatske".

"Moramo biti vrlo ozbiljni i realni. Hrvatska poštuje prava manjina. U parlamentarnoj većini su svi pripadnici svih osam nacionalnih manjina. To pokazuje kakva je naša politika, politika rješavanja otvorenih pitanja, politika istine, politika procesuiranja ratnih zločina, politika pronalaska nestalih", rekao je Plenković.

"Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne. Da smo etnički čisti, oni ne bi bili u Saboru, niti bi participirali u vlasti niti bi sudjelovali u izborima niti bi bili dio našeg integriranog društvenog života", naglasio je Plenković. 

Dodao je kako Hrvatska vodi i politiku uključivanja, politiku tolerancije, te politiku "da svi dobro žive". "Bez istine teško možemo ići zdravim koracima naprijed i nakon velikosprske agresije Miloševićeve na Hrvatsku", istaknuo je Plenković.

Odgovorio i Milanoviću

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na raniji navod predsjednika Zorana Milanovića o tome da "mi nismo nikakav energetski hub".

"Čovjek ili ne zna ništa, što je isto moguće, ili je ljubomoran ili zaista govori bez ikakvih argumenata, samo da bi ga negdje netko čuo. Vjerojatno je zasjenio neki skup, ni ne znam gdje je danas bio. Zagovara rusku poziciju, negira stratešku ulogu Hrvatske", rekao je Plenković.

Osvrnuo se također i na ranije izjave predsjednika Milanovića vezane za rat u Ukrajini.

"Mi vodimo politiku u interesu Hrvatske i pravde. Ne vodimo politiku koja bi trebala ići na ruku agresora, odnosno Rusije. Ako je on vodi, to je velika šteta i sramota za Hrvatsku", rekao je Plenković o Milanoviću.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene