Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rezultati Eurobarometra

Hrvati ne vole euro, a zbog uvođenja nove valute ne osjećamo se ni više Europljanima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nepunu godinu dana od ulaska u europodručje, samo 51 posto građana Hrvatske drži da je zajednička valuta dobra za zemlju, pokazuju rezultati Eurobarometra objavljeni u srijedu.

Istraživanje Eurobarometra provedeno je telefonski od 3. do 9. listopada u 20 zemalja eurozone, a obuhvatilo je 18.667 osoba starijih od 15 godina.

Na pitanje je li euro dobra ili loša stvar za vašu zemlju, najmanje pozitivnih odgovora bilo je u Hrvatskoj, 51 posto ih smatra da je to dobro, 36 da je loše, a 10 posto je neodlučnih.

Najveća potpora je u Finskoj gdje 85 posto ispitanih ocjenjuje da je to dobra stvar, slijede Estonija i Slovačka s 84 posto, te Irska s 81 posto.

Prosječno u europodručju, 69 posto anketiranih drži da je euro dobar za njihovu zemlju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sretan kraj potrage Splitska policija pronašla 13-godišnjeg dječaka koji je danas nestao

Nešto su drukčiji rezultati u odgovorima na pitanje je li euro dobar za EU.

Prosječno u 20 država europodručja, 79 posto ih smatra da je euro dobar za EU.

Najviše pozitivnih odgovora je u Slovačkoj (90 posto) i Finskoj 88 posto, a najmanje u Latviji (70 posto) i na Cipru (72 posto). U Hrvatskoj 76 posto anketiranih drži da je euro dobar za EU.

Pročitajte i ovo Muškarac šutirao lampione postavljene za Dan sjećanja Narušavanje javnog reda i mira VIDEO Muškarac u Puli šutirao lampione postavljene za Dan sjećanja, policija ga prijavila

Većina Hrvata smatra da je zamjena kune eurom utjecala na rast cijena.

Da je uvođenje eura utjecalo na rast svih cijena mišljenje je 72 posto anketiranih u Hrvatskoj, 23 posto ih misli da je utjecalo na poskupljenja u nekim kategorijama proizvoda i usluga, a 3 posto da su cijene ostale uglavnom iste.

Pročitajte i ovo Granični prijelaz Orašje Nezadovoljni mjerama Vlade VIDEO Prosvjed svinjogojaca ispred Ministarstva poljoprivrede i u Slavoniji: "Prosvjedujemo do daljnjega, danas nema blokade prometnica"

Da ih uvođenje eura čini da se osobno osjećaju više Europljanima smatra 30 posto ispitanih u eurozoni. Najmanje takvih je u Hrvatskoj - 15 posto, u Španjolskoj 20 posto, a najviše u Irskoj (55 posto), na Malti 46 posto, te u Portugalu i Slovačkoj 40 posto.

Većina u europodručju, njih 70 posto, smatra dobrim plan za oporavak od pandemije koronovirusa u iznosu od 723 milijarde eura.

Najviše pozitivnih odgovora bilo je u Italiji - 83 posto, Španjolskoj 80 posto i Grčkoj 79 posto, a najmanje u Latviji, 47 posto, i Njemačkoj 59 posto.

U Hrvatskoj 66 posto anketiranih ocjenjuje taj plan dobrim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene