Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novac je namijenjen za pet projekata, uključujući opsežna klinička testiranja mogućeg cjepiva i testiranja postojećih i novih spojeva za liječenje ebole.


Europska komisija objavila je u četvrtak da će uložiti 24,4 milijuna eura iz europskog proračuna u istraživanja ebole, priopćeno je iz Bruxellesa.

Vezani članci Kune (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Europska komisija objavila gospodarsku prognozu, Hrvatsku sljedeće dvije godine očekuje pad BDP-a Boris Lalovac (SDP), bivši ministar financija, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Bivši ministar financija Boris Lalovac upozorava: "Ako dođe do poremećaja na bilo kojem tržištu, bit ćemo u velikom problemu"

Novac je namijenjen za pet projekata, uključujući opsežna klinička testiranja mogućeg cjepiva i testiranja postojećih i novih spojeva za liječenje ebole. Novac iz europskog programa za istraživanja i inovacije Horizon 2020 bit će isplaćen po ubrzanoj proceduri kako bi se s radom počelo što je moguće prije.

Komisija također surađuje s industrijom u razvoju cjepiva, lijekova i dijagnostike za ebolu i druge hemoragijske bolesti u sklopu Inicijative za inovativne lijekove (IMI), javno-privatnog partnerstva koje financira zajedno s farmaceutskom industrijom.

'Ili ćemo drakonski smanjiti razinu nezaposlenosti i dati perspektivu mladima ili ćemo propasti'

Međunarodna zajednica i predstavnici industrije raspravljat će u četvrtak na konferenciji u Ženevi u organizaciji WHO-a o razvoju i pristupu cjepivima protiv ebole.

Europska unija obvezala se u ponedjeljak da će pojačati napore u sprečavanju širenja epidemije ebole u zahvaćenim afričkim zemljama, kao i da će osigurati najmanje 500 milijuna eura pomoći te je zajamčila evakuaciju zaraženim humanitarcima.

Europska komisija dosad je obećala 180 milijuna eura humanitarne pomoći i pomoći razvoju zemljama pogođenim epidemijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook