Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Summit u Varšavi

KAKO ĆE PUTIN REAGIRATI? Europska unija i NATO potpisali jačanje suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najviši predstavnici Europske unije i NATO-a potpisali su u petak u Varšavi zajedničku izjavu o jačanju međusobne suradnje u svjetlu sve većih sigurnosnih izazova u istočnom i južnom susjedstvu.

Prije početka summita NATO-a, predsjednici Europskog vijeća Donald Tusk i Europske komisije Jean-Claude Juncker te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potpisali su zajedničku izjavu o jačanju suradnje.

Stoltenberg je to nazvao povijesnim trenutkom, ističući da i EU i NATO imaju sredstava da se suoče s postojećim izazovima, ali da zajedno "čine izvrstan tim".

U izjavi se kao najveći izazovi spominju hibridne prijetnje i kibernetička sigurnost. Naglasak se stavlja na izgradnju obrambenih sposobnosti, što je velika prilika za europsku industriju.

"Izjava šalje jasnu poruku: jači EU znači jači NATO i obratno. Naše djelovanje i resursi se nadopunjavaju", rekao je Juncker, dodajući da Europa može imati jaču obrambenu industriju samo ako zemlje članice budu surađuju.

"Nas veže puno više toga od prijetnja kojima smo izloženi. Odlučni smo sačuvati slobodu i naše zajedničko naslijeđe", rekao je Tusk.

U izjavi se ističe da postoji snažna potreba da se pojača sposobnost za suočavanje s hibridnim prijetnjama, pojača suradnja u razmjeni informacija kako bi se na vrijeme moglo odgovoriti na opasnosti.

Također se traži proširenje operativne suradnje na moru i u pitanju migacija, da se proširi koordinacija u pogledu kibernetičke sigurnosti, potakne snaženje obrambene industrije i veće istraživanje u obrani i industrijskoj suradnji s obje strane Atlantika, da se izgrade obrambeni i sigurnosni kapaciteti i pojača otpornost zemalja na istoku i jugu kroz niz konkretnih projekata. (Hina)

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Vladimir Putin scenarij koji nitko ne želi Putin na krilima pobjede: "Svima je jasno da će ovo biti samo jedan korak od trećeg svjetskog rata"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene