Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najviši predstavnici Europske unije i NATO-a potpisali su u petak u Varšavi zajedničku izjavu o jačanju međusobne suradnje u svjetlu sve većih sigurnosnih izazova u istočnom i južnom susjedstvu.


Prije početka summita NATO-a, predsjednici Europskog vijeća Donald Tusk i Europske komisije Jean-Claude Juncker te glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potpisali su zajedničku izjavu o jačanju suradnje.

Stoltenberg je to nazvao povijesnim trenutkom, ističući da i EU i NATO imaju sredstava da se suoče s postojećim izazovima, ali da zajedno "čine izvrstan tim".

U izjavi se kao najveći izazovi spominju hibridne prijetnje i kibernetička sigurnost. Naglasak se stavlja na izgradnju obrambenih sposobnosti, što je velika prilika za europsku industriju.

"Izjava šalje jasnu poruku: jači EU znači jači NATO i obratno. Naše djelovanje i resursi se nadopunjavaju", rekao je Juncker, dodajući da Europa može imati jaču obrambenu industriju samo ako zemlje članice budu surađuju.

"Nas veže puno više toga od prijetnja kojima smo izloženi. Odlučni smo sačuvati slobodu i naše zajedničko naslijeđe", rekao je Tusk.

U izjavi se ističe da postoji snažna potreba da se pojača sposobnost za suočavanje s hibridnim prijetnjama, pojača suradnja u razmjeni informacija kako bi se na vrijeme moglo odgovoriti na opasnosti.

Također se traži proširenje operativne suradnje na moru i u pitanju migacija, da se proširi koordinacija u pogledu kibernetičke sigurnosti, potakne snaženje obrambene industrije i veće istraživanje u obrani i industrijskoj suradnji s obje strane Atlantika, da se izgrade obrambeni i sigurnosni kapaciteti i pojača otpornost zemalja na istoku i jugu kroz niz konkretnih projekata. (Hina)

Vezani članci Ilustracija Finska i Švedska predale zahtjev za članstvo u NATO-u, Stoltenberg: "Vi ste naši najbliži partneri" Andrej Plenković Plenković: ''Ovo nije uobičajeno, nametnuli smo temu BiH, EU prepoznaje njezinu ustavnu arhitekturu''
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju