Turski predsjednik Erdogan u ponedjeljak je predbacio EU-u da ne želi "podijeliti teret" s Turskom, koja je prihvatila oko četiri milijuna migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije, koji bježe pred ratom u svojoj zemlji koji je izbio 2011.

Galerija


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj, u trenutku kada su se tisuće ljudi natiskale na grčkoj granici.

"Razgovaramo s njima. Kažu nam: 'Poslat ćemo vam milijardu eura.' Koga vi hoćete prevariti ? (...) Ne želimo više taj novac", rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji u Ankari u društvu bugarskog premijera Bojka Borisova.

Andrej Plenković Plenković o situaciji s migrantima: "Slanje vojske trenutno nije na dnevnom redu, no ukoliko se promijene okolnosti..."

Migranti na grčkoj granici Migrant iz Sirije poginuo dok je iz Turske pokušavao ući u Grčku, utopilo se dijete

Ove izjave dolaze u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je "otvorila vrata" izbjeglicama.

Erdogan je u ponedjeljak predbacio EU-u da ne želi "podijeliti teret" s Turskom koja je prihvatila oko četiri milijuna migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije, koji bježe pred ratom u svojoj zemlji koji je izbio 2011.

Turski predsjednik također je optužio grčke vojnike da su na grčko-turskoj granici ubili dvoje migranata i jednog teško ranili, ne potkrijepivši to dokazima.

Nešto ranije u ponedjeljak glasnogovornik grčke vlade je nazvao "lažnim vijestima" videosnimku na kojoj se čini da grčki vojnici ubijaju sirijskog migranta. (Hina)