Migranti probili granicu - 4
Migranti probili granicu - 4 Foto: Afp

Ankara je u nedjelju ustvrdila da je dopustila više od 75 tisuća migranata da prijeđu tursku granicu i krenu prema Europskoj uniji.


Do nedjelje ujutro oko 10 sati 76.358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edirne, napisao je u nedjelju na Twitteru turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Vezani članci Ilustracija (Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Pokrenuta istraga protiv Europske komisije zbog odnosa hrvatske policije prema migrantima Specijalci Prpić i Kransy - 1 Riječki specijalci spasili malenog migranta od sigurne smrti: "Mi smo mu rekli da neće umrijeti jer naša zadaća jest spašavanje ljudi"

Bugarska i Grčka nisu objavile da je toliki broj migranata stigao na njihove granice. Grčko ministarstvo migracija objavilo je u nedjelju da je grčka policija do sada spriječila 9.600 migranata u pokušaju prelaska granice. Izvor iz grčke policije rekao je za Reuters da je preko 500 migranata stiglo na istočne egejske otoke. Prema istom izvoru preko 300 migranata je sa sedam brodova stiglo na Lezbos, gdje se nalaze prihvatni centri za migrante protiv kojih se pobunilo lokalno stanovništvo. Na otok Samos stiglo je 150 migranata.

Prema Organizaciji za migracije UN-a preko 13 tisuća osoba nalazi se na turskoj strani granice.

Traže sastanak od Hrvatske

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas, glavni europski dužnosnik za migrantsko pitanje, zatražio je u nedjelju od Hrvatske sazivanje hitnog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a nakon što je Turska otvorila svoje granice za migrante koji se žele domoći Europe.

Schinas se obratio hrvatskom ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću kako bi zatražio hitni sastanak ministara unutarnjih poslova, napisao je Schinas na Twitteru.

Hrvatska predsjeda Vijećem EU-a. Dodao je da se konzultira s predsjednicom EK-a Ursulom von der Leyen i grčkim premijerom Kiriakos Micotakisom.

Europska agencija za nadzor granice Frontex objavila je u nedjelju da šalje pojačanja i da je podigla razinu uzbune na grčko-turskoj granici, gdje tisuće migranata pokušavaju ući u EU.

"Podigli smo razinu uzbune na visoku za sve granice s Turskom", rekla je glasnogovornica Frontexa u izjavi objavljenoj u Bruxellesu.

"Od Grčke smo primili zahtjev za dodatnu pomoć. Već smo poduzeli korake za preusmjeravanje tehničke opreme i dodatnih snaga u Grčku", dodao je.

Božinović: EU mora zauzeti jasniji stav

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za N1 je kazao: "U ovom trenutku procjene su da je na tursko-grčkoj granici oko 13.000 migranata. Nekih par stotina je morskim putem došlo do Lezbosa, međutim oko 10.000 je na graničnom prijelazu i grčke službe, prije svega policija i vojska, su upotrijebile sredstva za održavanje javnog reda i mira i zaustavili 10.000 ljudi da uđu u Grčku".

Božinović je istaknuo da u ovom trenutku nema pojačanja pritiska na hrvatsku granicu te da su policajci 24 sata na granici. "Pratimo stvar kroz djelovanje graničnih policajaca uz korištenje opreme koju i dalje nabavljamo. Ne ponašaju se svi kao Hrvatska, nas ova situacija ne može iznenaditi, mi smo u punoj operativnoj funkciji cijelo vrijeme, imamo planove ako bi došlo do eskalacije, ali to je pitanje koje se prije svega treba riješiti diplomatskim putem prema vani", kazao je Božinović i dodao da će o ovoj temi EU morati zauzeti jasnije stajalište što želi i kako misli upravljati granicama "jer ovo nije nikome na korist, ni ljudima koji su u pokretu, ni državama kroz koje prolaze u pokretu ni državam u koje bi htjeli doći".

Turska objavila da neće zadržavati migrante

Ankara je objavila u petak da više neće zadržavati migrante koji pokušavaju doći u Europsku uniju, nakon ofenzive sirijske vojske na položaje pro-turskih pobunjenika u Idlibu, pogibije 33 turska vojnika i prema Erdoganu mlake reakcije NATO-a. Prema posljednjim procjenama UN-a u Turskoj se nalazi oko 3, 6 milijuna izbjeglica iz Sirije, uz migrante iz Afganistana i Iraka.

Prema sporazumu iz ožujka 2016. s EU-om Turska se obvezala zadržati migrante u Turskoj, dok Bruxelles zauzvrat daje financijska sredstva Ankari. Prema navedenom sporazumu EU može poslati sve izbjeglice i migrante koji ilegalno uđu na teritorij Europske unije natrag u Tursku. Bruxelles je poručio u petak kako očekuje od Turske da se pridržava sporazuma. (Hina,M.V.)