Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UZBUNA U SIBIRU

Rusija poslala avione i specijalne jedinice za borbu protiv epidemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska vojska pokušava spriječiti širenje epidemije antraksa u Sibiru.

Bolest crnog prišta u pokrajini Yamal u Sibiru ubila je 1500 sobova koji tamošnje stanovništvo uzgaja kao stoku. Ruske zračne snage pretražuju područje koje je pogođeno epidemijom, a također su dopremili 200 osoba te 30 vozila koji bi trebali dekontaminirati područje i ukloniti životinjske lešine kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Područje je zatvoreno, a 12 obitelji zajedno sa životinjama je evakuirano. Od 63 osobe 40 ih je, većinom djece, u bolnici, preventivno.

Antraks
može biti vrlo smrtonosan ako se ne liječi, no rijetko je smrtonosan ukoliko je pod nadzorom. Ovo je prva epidemija crnog prišta od 1941. godine i vjerojatni uzrok su neuobičajeno visoke temperature. Prosjek za srpanj inače je 17 stupnjeva, a ovog je mjeseca izmjereno i 35!

Stručnjaci smatraju kako je zbog iznimno toplog vremena došlo do topljenja dijela permafrosta u kojem se nalaze ostaci životinja pokopanih prije 70-ak godina koje su uginule od antraksa. Bakterija antraksa može mirovati desetljećima ili čak stoljećima u obliku spora koje je vrlo teško iskorijeniti te su najopasnije ukoliko se udahnu. Zbog toga se antraks koristi i kao biološko oružje, piše RT.
 

Pročitajte i ovo Pojava ospica - 1 Niska procijepljenost WHO upozorava na poznatu bolest, a cijepljenje u Hrvatskoj stagnira: "To brine svakog roditelja" Arktik zastrašujuć scenarij Nova prijetnja čovječanstvu stiže sa sjevera? Mogla bi nam se dogoditi pandemija zombi virusa

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene