Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipat je počeo podizati zid duž granice s pojasom Gaze kako bi spriječio da se palestinski aktivisti ponovno probiju preko granice, rekao je danas jedan dužnosnik egipatskih službi sigurnosti.


"Egipat je počeo graditi tri metra visok zid duž granice s pojasom Gaze", rekao je neimenovani dužnosnik.

Vezani članci Rat u Gazi VIDEO Eskalacija sukoba na Bliskom istoku: Izraelske kopnene snage pridružile se zračnima u napadu na Gazu Napad na Gazu - 1 Svijet strahuje od eskalacije, raste broj žrtava u sukobu Izraela i Hamasa: "Namjerno ciljaju domove, 43 posto ubijenih su djeca i žene"

"Radi se o preventivnoj mjeri. Sada ne postoji nova prijetnja", dodao je preciziravši da su izgrađena tri kilometra zida.

Aktivisti Hamasa su 23. siječnja probili pogranične barijere koje su se nalazile na granici između egipatskog i palestinskog dijela Rafaha, nakon čega je deset dana bio otvoren prolaz tisućama Palestinaca.

Granični terminal Rafah je gotovo stalno zatvoren od lipnja 2006.

U pojasu Gaze, gdje živi oko 1,5 milijuna Palestinaca, vlada najteža humanitarna situacija na tom teritoriju od izraelske okupacije 1967., prema izvješću britanskih nevladinih organizacija koje tvrde da 80 posto stanovništva ovisi o pomoći u hrani i da je 40 posto stanovništva nezaposleno.