Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Drašković izjavio je u Ljubljani da Kosovo ne može dobiti samostalnost kao "poseban slučaj" jer osnivačka Povelja Ujedinjenih nacija jamči teritorijalni integritet svih država.


"Sve separatističke regije u svijetu čekaju što će se dogoditi s Kosovom koje ne može biti izuzetak od pravila i poseban slučaj jer bi se time stvorio presedan s dalekosežnim posljedicama", rekao je Drašković na konferenciji za novinare nakon susreta sa slovenskim kolegom Dimitrijem Rupelom. 

Vezani članci Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze"

Drašković je dodao da Srbiju u takvom stajalištu podržava i Ruska Federacija i da bi spremnost na "maksimalni mogući kompromis" morali pokazati i kosovski Albanci u čemu bi mogla posredovati Slovenija.

Rupel je izjavio da Drašković predstavlja demokratske snage u Srbiji s kojima Slovenija surađuje i kojima je spremna dati potporu u približavanju Europskoj uniji.

Draškovića je primio i premijer Janez Janša koji je, kako je
priopćeno iz njegova ureda, pozdravio prihvaćanje novog Ustava Republike Srbije, rekavši da je Srbija tako na ustavno-pravnoj razini prekinula s režimom Slobodana Miloševića, te izrazio očekivanje da će parlamentarni izbori u toj državi zakazani za siječanj iduće godine "potvrditi takvo usmjerenje".