Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tadić obećao potporu RS-u

Dodik za BiH kao ‘servis’

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako Bosna i Hercegovina za Srbe nije tijesna, ali da ona mora funkcionirati samo kao servis dvaju entiteta.

‘Naš je cilj samostalna Republika Srpska u daytonskoj Bosni i Hercegovini’, kazao je Dodik u Banjoj Luci na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 9. siječnja 1992., koji RS obilježava kao datum osnutka toga entiteta iako je on priznat kao sastavnica BiH tek Daytonskim sporazumom iz 1995. godine.

Dodik je u duljem govoru svu krivnju za rat u BiH prebacio na Bošnjake, tvrdeći kako su oni sami odgovorni i za genocid što ga je vojska bosanskih Srba počinila u Srebrenici.

Za osnutak RS je rekao da je bio ‘legitiman i demokratski čin’, te kako je stvorena na ‘miran način’ a za republike koje su se 1991. godine odlučile na neovisnost od bivše Jugoslavije je kazao kako su to učinile na ‘protuzakonit način’.

Dodik je ponovio niz optužbi na račun međunarodne zajednice, a posebice na sve pokušaje jačanja BiH kao države.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je također sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka RS na akademiji u Banjoj Luci, kazao je kako je taj datum bio ‘povijesni’.

Ustvrdio je kako je osnutak RS bio ‘politički odgovor’ bosanskih Srba na odluku o neovisnosti BiH od bivše SFRJ.

Tadić je pri tom izbjegao spomenuti kako je referendum o neovisnosti BiH održan tek krajem veljače, mjesec i pol nakon samoproglašenja RS.

Srbijanski je predsjednik ipak istaknuo kako rat u BiH, ali i zračni napadi NATO-a na vojsku bosanskih Srba, trebaju poslužiti kao opomena da se nasilje mora izbjegavati a probleme valja rješavati mirnim putem i demokratskim dijalogom.

‘Srbija će podržati samo ona rješenja za koja postoji konsenzus svih triju naroda u BiH’, izjavio je Tadić ustvrdivši kako posebni odnosi Beograda sa RS nikada nisu bili usmjereni protiv interesa drugih naroda.

Dodao je kako RS i dalje može računati na punu potporu Srbije.

Uz Tadića su u Banju Luku doputovali i predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić te srpski patrijarh Irinej koji je predvodio i bogoslužje.

U srbijanskom izaslanstvu bio je i redatelj Emir Kusturica, koji je također uvršten u popis govornika. Hvalio je pri tom postignuća RS dodajući kako i ‘Ivi Andriću dobro stoji Republika Srpska’.

Time je aludirao na poslovni projekt gradnje ‘Andrić-grada’ u Višegradu, u čemu mu pomaže Dodik.

Svečanosti obilježavanja dana RS nazočilo je izaslanstvo HDZ BiH, koje su predvodili predsjednik stranke Dragan Čović i mandatar za vijeće ministara Vjekoslav Bevanda.

Bošnjački su dužnosnici ignorirali svečanosti u Banjoj Luci.

Radio i televizija RS su tijekom cijelog dana emitirali izvanredni program u kojemu su veličali zbivanja iz siječnja 1992. godine uključujući i ulogu Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Sarajevski su mediji pak podsjetili kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) do danas donio više od sedamdeset presuda protiv počinitelja najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriju današnje RS. (Hina)

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Zabrinuti za budućnost BiH Američko veleposlanstvo oštro reagiralo na Dodikove prijetnje: "Zajedno sa svojim ulizicama krši Daytonski sporazum" Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene