Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako Bosna i Hercegovina za Srbe nije tijesna, ali da ona mora funkcionirati samo kao servis dvaju entiteta.


‘Naš je cilj samostalna Republika Srpska u daytonskoj Bosni i Hercegovini’, kazao je Dodik u Banjoj Luci na svečanoj akademiji upriličenoj u povodu 9. siječnja 1992., koji RS obilježava kao datum osnutka toga entiteta iako je on priznat kao sastavnica BiH tek Daytonskim sporazumom iz 1995. godine.

Dodik je u duljem govoru svu krivnju za rat u BiH prebacio na Bošnjake, tvrdeći kako su oni sami odgovorni i za genocid što ga je vojska bosanskih Srba počinila u Srebrenici.

Za osnutak RS je rekao da je bio ‘legitiman i demokratski čin’, te kako je stvorena na ‘miran način’ a za republike koje su se 1991. godine odlučile na neovisnost od bivše Jugoslavije je kazao kako su to učinile na ‘protuzakonit način’.

Dodik je ponovio niz optužbi na račun međunarodne zajednice, a posebice na sve pokušaje jačanja BiH kao države.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je također sudjelovao u obilježavanju obljetnice osnutka RS na akademiji u Banjoj Luci, kazao je kako je taj datum bio ‘povijesni’.

Ustvrdio je kako je osnutak RS bio ‘politički odgovor’ bosanskih Srba na odluku o neovisnosti BiH od bivše SFRJ.

Tadić je pri tom izbjegao spomenuti kako je referendum o neovisnosti BiH održan tek krajem veljače, mjesec i pol nakon samoproglašenja RS.

Srbijanski je predsjednik ipak istaknuo kako rat u BiH, ali i zračni napadi NATO-a na vojsku bosanskih Srba, trebaju poslužiti kao opomena da se nasilje mora izbjegavati a probleme valja rješavati mirnim putem i demokratskim dijalogom.

‘Srbija će podržati samo ona rješenja za koja postoji konsenzus svih triju naroda u BiH’, izjavio je Tadić ustvrdivši kako posebni odnosi Beograda sa RS nikada nisu bili usmjereni protiv interesa drugih naroda.

Dodao je kako RS i dalje može računati na punu potporu Srbije.

Uz Tadića su u Banju Luku doputovali i predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković, ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić te srpski patrijarh Irinej koji je predvodio i bogoslužje.

U srbijanskom izaslanstvu bio je i redatelj Emir Kusturica, koji je također uvršten u popis govornika. Hvalio je pri tom postignuća RS dodajući kako i ‘Ivi Andriću dobro stoji Republika Srpska’.

Time je aludirao na poslovni projekt gradnje ‘Andrić-grada’ u Višegradu, u čemu mu pomaže Dodik.

Svečanosti obilježavanja dana RS nazočilo je izaslanstvo HDZ BiH, koje su predvodili predsjednik stranke Dragan Čović i mandatar za vijeće ministara Vjekoslav Bevanda.

Bošnjački su dužnosnici ignorirali svečanosti u Banjoj Luci.

Radio i televizija RS su tijekom cijelog dana emitirali izvanredni program u kojemu su veličali zbivanja iz siječnja 1992. godine uključujući i ulogu Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Sarajevski su mediji pak podsjetili kako je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) do danas donio više od sedamdeset presuda protiv počinitelja najtežih ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima na teritoriju današnje RS. (Hina)

Vezani članci 25 godina od Daytonskog sporazuma - 3 Prije četvrt stoljeća donio je mir, ali i danas izaziva podjele. Je li revizija rješenje? Slika nije dostupna SAD zamrznule imovinu Milorada Dodika zbog nepoštivanja Daytonskog sporazuma