Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudna nuspojava

Bebi od 6 mjeseci dali lijek protiv COVID-a, a majka nije mogla vjerovati što se onda dogodilo

Oči djeteta prije uzimanja lijeka
Oči djeteta prije uzimanja lijeka Foto: Chulaborn Hospital
Šestomjesečni dječak najmlađe je dijete koje je primilo lijek favipiravir. Osamnaest sati nakon primanja terapije njegove oči promijenile su boju.

Iznimno neobičnu reakciju na lijek za liječenje COVID-a zabilježili su tajlandski liječnici. Nakon što su lijek dali djetetu starom šest mjeseci, njegove su oči - promijenile boju. Osamnaest sati nakon primanja terapije majka je primijetila kako su djetetove tamnosmeđe oči postale izrazito plave.

Oči djeteta prije uzimanja lijeka Oči djeteta nakon uzimanja lijeka (Foto: Chulaborn Royal Academy)

"Nisu primijećene plavičaste promjene boje na drugim područjima kao što su koža, nokti ili oralna i nosna sluznica. Simptomi su se poboljšali nakon tri dana terapije favipiravirom", napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Pediatrics.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Vukovarskoj ulici u Splitu - 1 Očevid u tijeku FOTO Stravična nesreća: Automobil pokosio pješaka, ostao je ispod vozila. Bori se za život

Doktori u Bangkoku, koji su liječili novorođenče, rekli su da je antivirusni lijek oslobodio fluorescentnu kemikaliju koja se nakupila u dječakovim rožnicama, piše Daily Mail. Slučaj se dogodio u travnju ove godine.

Dječakove oči vratile su se u svoju prirodnu boju pet dana nakon prestanka uzimanja lijekova. 

U Tajlandu je favipiravir glavni antivirusni lijek koji se daje djeci zaraženoj SARS-CoV-2. Najčešće nuspojave su povećanje mokraćne kiseline u tijelu, proljev i nizak broj bijelih krvnih zrnaca, koji čine otprilike 20 posto nuspojava.

Pročitajte i ovo Anto Đapić, Tomislav Tomašević - košarka za pamćenje Javio se i gradonačelnik Đapić se prisjetio košarkaških dana: ''Ja sam šiljio trice, za Tomaševića sam LeBron James''

Favipiravir je odobren u Japanu, Rusiji, Ukrajini, Uzbekistanu, Moldaviji i Kazahstanu, a odobren je za hitnu upotrebu u Italiji 2020.

SAD je započeo ispitivanje lijeka u travnju 2020. Uprava za hranu i lijekove tek treba odobriti favipiravir u SAD-u.

Nakon završenog tretmana liječnici su napravili oftalmološki pregled.

"Pacijent je mogao fiksirati i pratiti svjetlo u svim smjerovima", stoji u studiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čije je dvorište? Djeca i roditelji u šoku, ravnateljica pozvala policiju. Mi smo pronašli počinitelja: "Morao sam to učiniti..."

Znanstvenici su napisali da ova fluorescencija "može biti posljedica lijeka, njegovih metabolita ili komponenti tablete kao što su titanijev dioksid i žuti željezov oksid".

Iako je dječak najmlađi pacijent koji je primio terapiju, on nije prvi koji je doživio bizarnu nuspojavu.

Studija iz 2021. izvještava o slučaju 20-godišnjaka u Indiji koji je pretrpio istu promjenu boje očiju.

"Pretpostavili smo da bi plavičasta nijansa rožnice mogla biti povezana s favipiravirom i savjetovali pacijentu da ga odmah prestane koristiti. Već sljedeći dan nakon prestanka uzimanja favipiravira pacijentove rožnice vratile su normalnu boju", piše Medicine Healthway Hospitals u Indiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene