Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cameron se sastao s Josipovićem:

Ulazak Hrvatske u EU povijesni je trenutak i veliko postignuće!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja povijesni je trenutak i veliko postignuće za Hrvatsku, izjavio je u četvrtak u Londonu britanski premijer David Cameron nakon sastanka s predsjednikom Ivom Josipovićem

"Uvjeren sam da će Hrvatska biti primjer drugim zemljama regije, jer se proširenje Unije neće zaustaviti", rekao je Cameron tijekom susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u sjedištu britanske vlade u Downing Streetu.

Dodao je da se od 1. srpnja gradi zajednička europska budućnost i da će Velika Britanija zajedno s Hrvatskom raditi na nužnim reformama EU-a. Govoreći o bilateralnim odnosima dviju zemalja, Cameron je rekao da se nada kako će Hrvatska i Britanija više nego dosad poticati međusobnu trgovinu i investicije.

Cameron se s Josipovićem sastao na dan kada je sva pozornost njegove vlade usmjerena na stravično ubojstvo britanskog vojnika na ulicama Londona, koje su vlasti ocijenile terorističkim činom.

Zbog toga i izvanredne sjednice vlade bio je za nekoliko sati odgođen sastanak s Josipovićem koji boravi u višednevnom državnom posjetu Velikoj Britaniji.

Hrvatski je predsjednik novinarima izjavio kako je Cameron bio vrlo otvoren i naklonjen Hrvatskoj i kako je za Hrvatsku važno da ima partnera poput Velike Britanije unatoč tome što često ima različita stajališta o institucionalnom i gospodarskom razvoju Europe u odnosu na hrvatsku i ostatak Unije.

"Mi imamo svoje obveze iz pristupnog ugovora, one uključuju i euro, a s druge strane moramo razumjeti da neke zmelje imaju različite pozicije. Bit će veliki napor da se nađe formula koja će omogućiti daljnji razvoj Europe, uvažavajući specifičnosti pojedinih zemalja" rekao je Josipović. "Vjerujem da je to zadaća koja se može ispuniti, vjerujem u zajedničku budućnost pa i uz različita stajališta" istaknuo je šef hrvatatske države.

Upitan očekuje li V. Britanija da joj Hrvatska bude partner ne samo na jugoistoku Europe nego i Uniji, Josipović je rekao kako EU nije u svemu jedinstvena, kako su neke članice u eurozoni a neke nisu baš kao što je slučaj i s NATO-om.

"Postoji nekoliko različitih krugova i ne postoji podjela na jedne i na druge. U tome je ljepota EU-a, taj prostor za različito sagledavanje problema i kreativnost pomoći će Europi da izađe iz krize i da se dalje institucionalno razvija" naglasio je hrvatski predsjednik.

Josipović je tijekom dana posjetio ugledno sveučilište London School of Economics gdje je razgovarao s britanskim stručnjacima za europska pitanja, a posjet V. Britaniji završava u petak na jednom od naprestižnijih svjetskih sveučilišta u Oxfordu gdje će profesorima i studentima govoriti o hrvatskoj vanjskoj politic.
 

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Milojko Spajić tijekom parlamentarnih izbora Pripadaju istoj stranci Eskalirao sukob: Predsjednik jednim potezom iznenadio sve u Crnoj Gori

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene