Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Suditi svim nacističkim zločincima'

Danas 65. godišnjica oslobođenja Auschwitza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji zatvorenici nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, veterani Crvene armije koji su ih oslobodili prije 65 godina i brojni uglednici, među kojima i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, odat će počast 1,1 milijunu žrtava toga logora - simbola holokausta.

Sirene Auschwitza komemorativno će se oglasiti u 14 sati i 30 minuta kako bi obilježile početak svečanosti u nekada najvećem koncentracijskom logoru koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj. Od 1940. do 1945, približno 1,1 milijun muškaraca, žena i djece, od kojih milijun europskih Židova, izgubilo je ondje živote. Sudionici komemoracija okupit će se ispred memorijalnog centra Birkenau radi židovske molitve za mrtve i ekumenskih molitvi te kako bi čuli službene govore. Tijekom jutra, Europski židovski kongres održat će konferenciju u Krakowu, od kojeg je Auschwitz udaljen pedesetak kilometara. Američki predsjednik Barack Obama ondje će odaslati poruku, emitiranu video-vezom. Najveći i najsmrtonosniji od svih nacističkih koncentracijskih logora i logora smrti, Auschwitz-Birkeanu jedini je sačuvan onakav kakvog su ga ostavili Nijemci u bijegu pred Crvenom armijom. Ostale logore smrti u Poljskoj, poput Sobibora, Treblinke i Belzeca, potpuno su uništili radi prikrivanja tragova. Dan oslobođenja Auschwitza ujedno se obilježava kao međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim će povodom izraelski predsjednik Shimon Peres održati govor u njemačkom Bundestagu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U intervjuu za DNEVNIK.hr Branko Lustig preživio je Auschwitz: "Oprostio sam, ali nisam i neću zaboraviti" Ilustracija: AFP Dvije godine iza rešetaka Najpoznatija njemačka ekstremistica ide u zatvor zbog negiranja holokausta

Benedikt XVI. osudio ‘nezapamćenu okrutnost’ nacističkih logora

Papa Benedikt XVI. osudio je ‘užase i nezapamćenu okrutnost’ koncentracijskih logora nacističke Njemačke, na dan obilježavanja 65. godišnjice oslobođenja Auschwitza i međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Oslobođenje Auschwitza i ‘svjedočanstva preživjelih otkrivaju svijetu užas zločina i nečuvene okrutnosti počinjenih u logorima smrti nacističke Njemačke zbog slijepe rasne i vjerske mržnje’, izjavio je Papa na redovnoj općoj audijenciji. Apelirao je da se takve tragedije nikada više ne ponove. Papa je i odao počast svima onima koji su, uz rizik po vlastiti život, štitili progonjene. Nekadašnji zatvorenici nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, veterani Crvene armije koji su ih oslobodili prije 65 godina i brojni uglednici, među kojima i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, odat će počast žrtvama toga logora - simbola holokausta. Sirene Auschwitza komemorativno će se oglasiti u 14 sati i 30 minuta kako bi obilježile početak svečanosti u nekada najvećem koncentracijskom logoru koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

Peres u Bundestagu: Suditi svim nacističkim zločincima

Peres je podsjetio i na današnje prijetnje i poručio da je Iran ‘opasnost za cijeli svijet’ Svi nacistički zločinci moraju biti izvedeni pred lice pravde, poručio je izraelski predsjednik Shimon Peres u upečatljivu obraćanju zastupnicima njemačkog parlamenta u Berlinu na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, prenijele su agencije. ‘Muškarci i žene koji su sudjelovali u najokrutnijoj aktivnosti na svijetu - u genocidu - još žive na njemačkom i europskom tlu i drugdje u svijetu’, rekao je Peres, prenose agencije dpa i AFP. ‘Moj zahtjev vama glasi: Molim vas učinite sve kako bismo ih izveli pred lice pravde’, rekao je izraelski predsjednik te naglasio ‘Nije to naša osveta. To je pouka.’ U srijedu se obilježava 65. godišnjica oslobođenja zatvorenika koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj te Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Peresovu govoru u Bundestagu prisustvovali su njemački predsjednik Horst Koehler i kancelarka Angela Mekrel, a zastupnicima se obratio i Poljak Feliks Tychk, koji je preživio holokaust, no roditelji i braća ubijeni su mu u logoru Treblinka. Danas 86-godišnji Peres ispričao je kako mu je djed, njegov ‘vođa i mentor’, bio djed koji je tada 11-godišnjeg Shimona stavio u vlak kako bi pobjegao i poručio mu ‘Dječače, ostani zauvijek Židov’. Djed je kasnije poginuo u požaru što su ga nacisti podmetnuli u sinagogu u Višnjevi, danas Bjelorusiji gdje je nekad obitavala velika židovska zajednica, a danas nema nijednog preživjelog Židova, javlja AFP.

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izrazio je zahvalnost za oživljavanje židovske zajednice u Njemačkoj, javlja dpa. Peres se poslije govora susreo s mladim ljudima aktivnima u istraživanju antisemitizma i povijesti nacizma. U intervjuu objavljenom u povodu posjeta Njemačkoj, Peres je izrazio zabrinutost što mladi Nijemci nisu u dovoljnoj mjeri svjesni povijesne obveze koju njihova zemlja ima prema Izraelu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene