Jučerašnja presuda Radovanu Karadžiću, vođi bosanskih Srba koji je optužen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, navela je srpske medije da oštro reagiraju. Objavili su niz naslovnica posvećenih obrani lika i djela jednog od najvećih ratnih zločinaca. Dio srpskih medija tako odluku suda u Haagu smatra nepravednom.

Galerija Srušena bista Radovana Karadžića u Beogradu (Foto: AFP) Naslovnica Informera za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Naslovnica Alo! za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) +4 Naslovnica Telegrama za 21.3.2019. (Foto: Screenshot)

Neki od najutjecajnijih srpskih medija stali su u zdušnu obranu Radovana Karadžića koji je jučer osuđen za najteže ratne zločine. 

"Presuda cijeloj naciji"

Vezani članci Ana Brnabić Premijerka Srbije objavila: "Broj novozaraženih će biti katastrofalan! Oborit ćemo svaki dosadašnji rekord" Kip Marina Držića u Dubrovniku Srbi svojataju hrvatske pisce: "Ne mislim da je to opasno više mi je to smiješno''

Srpski Kurir na naslovnici za 21.3. istaknuo je kako su u Haagu na suđenjima za zločine počinjene u ratovima 1990-ih, na najviše godina osuđivani upravo Srbi te da im se time nanosi povijesna nepravda. Srbi su ukupno dobili 1170 godina zatvora, dok su Hrvati osuđeni na 300, a Bošnjaci na 42. Naslov glasi - "Nepravda, ovo je presuda cijeloj naciji". 

U sličnom je tonu nastavio i Informer koji piše o "strašnoj nepravdi" te presudu Radovanu Karadžiću tumači kao "Haaški zločin." Uz to, relativiziraju povezanost Karadžića s zločinima u BiH, pa tako kažu da ga "nijedan konkretan dokaz nije povezao sa zločinima."

Alo! je napisao kako je to presuda na smrt iza rešetaka, dok Večernje novosti pišu da "Ovo nema nikakve veze s pravdom." Srpski Telegraf presudu je opisao kao "sramotu Haaškog suda."

Blic je zauzeo umjereniji, diplomatskiji pristup pa su samo objavili citate dijelova presude, a slično je postupio i Danas. 

Politički radikali osudili presudu

U negodovanju oko presude Karadžiću sudjelovao je i državni vrh Srbije. Jedan od zastupnika u srpskom parlamentu je nakon objave presude objavio sliku Radovana Karadžića i napisao "I ja sam Radovan". 

Tablodi i nacionalisti su podivljali, a civilne udruge i srpski liberali podržali su odluku Haaga. 

Nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Srpske, Momčilo Krajišnik, jedan od najbližih Karadžićevih suradnika, izjavio je kako "ne razumije da nijedan žalbeni zahtjev" Karadžića nije uvažen. 

Vojislav Šešelj je poručio kako je "presuda skandalozna i izrečena je u skladu sa najgorom tradicijom Tribunla." Dodao je i kako je "očigledno da su presudu donijeli nekompetetni ljudi, koji nemaju nikakve moralne kvalitete."

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju