Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločinac

Naslovnice srpskih medija dan nakon presude Karadžiću: "Sramota i zločin Haaškog suda, ovo je presuda cijeloj naciji!"

Srušena bista Radovana Karadžića u Beogradu (Foto: AFP)
Srušena bista Radovana Karadžića u Beogradu (Foto: AFP) AFP
Aktualno Galerija Naslovnica Informera za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Naslovnica Informera za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Foto: informer Srušena bista Radovana Karadžića u Beogradu (Foto: AFP) Srušena bista Radovana Karadžića u Beogradu (Foto: AFP) Foto: AFP Naslovnica Alo! za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Naslovnica Alo! za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Foto: alo Naslovnica Telegrama za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Naslovnica Telegrama za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Foto: telegram +3 Naslovnica Blica za 21.3.2019. (Foto: Screenshot) Galerija 1/8 >>
Jučerašnja presuda Radovanu Karadžiću, vođi bosanskih Srba koji je optužen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, navela je srpske medije da oštro reagiraju. Objavili su niz naslovnica posvećenih obrani lika i djela jednog od najvećih ratnih zločinaca. Dio srpskih medija tako odluku suda u Haagu smatra nepravednom.

Neki od najutjecajnijih srpskih medija stali su u zdušnu obranu Radovana Karadžića koji je jučer osuđen za najteže ratne zločine. 

"Presuda cijeloj naciji"

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Olivera Zekić postavila je za profilnu fotografiju "Volim provocirati": Žena zadužena za kontrolu medija u Srbiji objavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi

Srpski Kurir na naslovnici za 21.3. istaknuo je kako su u Haagu na suđenjima za zločine počinjene u ratovima 1990-ih, na najviše godina osuđivani upravo Srbi te da im se time nanosi povijesna nepravda. Srbi su ukupno dobili 1170 godina zatvora, dok su Hrvati osuđeni na 300, a Bošnjaci na 42. Naslov glasi - "Nepravda, ovo je presuda cijeloj naciji". 

U sličnom je tonu nastavio i Informer koji piše o "strašnoj nepravdi" te presudu Radovanu Karadžiću tumači kao "Haaški zločin." Uz to, relativiziraju povezanost Karadžića s zločinima u BiH, pa tako kažu da ga "nijedan konkretan dokaz nije povezao sa zločinima."

Alo! je napisao kako je to presuda na smrt iza rešetaka, dok Večernje novosti pišu da "Ovo nema nikakve veze s pravdom." Srpski Telegraf presudu je opisao kao "sramotu Haaškog suda."

Blic je zauzeo umjereniji, diplomatskiji pristup pa su samo objavili citate dijelova presude, a slično je postupio i Danas. 

Politički radikali osudili presudu

U negodovanju oko presude Karadžiću sudjelovao je i državni vrh Srbije. Jedan od zastupnika u srpskom parlamentu je nakon objave presude objavio sliku Radovana Karadžića i napisao "I ja sam Radovan". 

Tablodi i nacionalisti su podivljali, a civilne udruge i srpski liberali podržali su odluku Haaga. 

Nekadašnji predsjednik Skupštine Republike Srpske, Momčilo Krajišnik, jedan od najbližih Karadžićevih suradnika, izjavio je kako "ne razumije da nijedan žalbeni zahtjev" Karadžića nije uvažen. 

Vojislav Šešelj je poručio kako je "presuda skandalozna i izrečena je u skladu sa najgorom tradicijom Tribunla." Dodao je i kako je "očigledno da su presudu donijeli nekompetetni ljudi, koji nemaju nikakve moralne kvalitete."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene