Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv mjera štednje

'Dan gnjeva' u Europi: Radnici izašli na ulice, krenuli i sukobi s policijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europljani su danas započeli masovne prosvjede protiv strogih mjera štednje kojima njihove vlade traže izlaz iz krize. Radnici su izašli na cestu u Španjolskoj, Portugalu,Grčkoj, Belgiji i Italiji.

Većina europskih vlada je u posljednjih nekoliko godina morala rezati potrošnju, mirovine i beneficije, ali i podići poreze kako bi javni dug stavili pod kontrolu. Rezultat je bio dramatičan pad životnoga standarda u većini zemalja pa su radnici odlučili izaći na ulice.

Policijske snage su zadužene za održavanje reda tijekom masovnih prosvjeda radnika koji su se danas okupili na željezničkim i autobusnim kolodvorima i zračnim lukama diljem Europe. Opći štrajk protiv strogih mjera štednje je započeo u većem dijelu kontinenta, javlja AP.

>> Danas je u Europi 'Dan gnjeva'!

U Španjolskoj su do 11 sati najmanje 62 osobe privedene, a 34 su ozlijeđene, među njima i 18 policajaca. Narod je bijesan zbog visoke stope nezaposlenosti od 25 posto, širenja bijede i zatvaranja tvornica. Prosvjednici su se okupili na željezničkoj stanici Atocha u Madridu gdje su skandirali i sukobili se s interventnom policijom, a okupili su se i pred tvornicom SEATA koja se nalazi izvan Barcelone. Industrija je stala, a javni prijevoz osigurava minimum usluga, prenosi tamošnji tisak.

U Belgiji je, također, započeo štrajk koji je poremetio svakodnevni život na jugu zemlje. Prosvjednici nose crvene kapute i pale crvene baklje na Midi željezničkoj stanici u Bruxellesu. Thalys je otkazao sve vlakove iz Njemačke još sinoć, a Eurostar je uputio upozorenje putnicima da danas ne putuju iz Bruxellesa zbog poremećaja u redu vožnji.

Štrajk je započeo i u Portugalu, a očekuje se da će zatvoriti sve javne službe i poremetiti red vožnji u cijeloj zemlji. Prosvjednici su se okupili i u Italiji. Studenti u Milanu su se sukobili s policijom, a u Rimu bacali kamenje na policiju pokušavajući probiti barikade prema Palazzo Chigi gdje se nalazi rezidencija premijera Marija Montija, piše The Guardian.

Talijanski mediji javljaju i da je šest policajaca ozlijeđeno u Milanu i Torinu, a jedan od njih je u kritičnom stanju. Skupina od dvadeset demonstranata je navodno pala na službenika interventne policije i premlatila ga bejzbolskim palicama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene