Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica i dvoje članova crnogorske radne skupine za izradu programa za tjelesni odgoj, koji su prepisali dijelove kurikularne reforme hrvatskih stručnjaka, podnijeli su ostavke, a vratit će i novac koji su primili za svoj rad.


"Kao ljudi koji drže do moralnih načela podnijeli smo neopozive ostavke na članstvo u Komisiji koja je bila angažirana na izradi predmetnog programa za tjelesni odgoj za osnovnu školu, ne zbog toga što se osjećamo krivima, već ne želimo da se naš osobni kredibilitet i rad u ovoj komisiji netočno i senzacionalistički prikazuje u javnosti uz upotrebu pogrdnih epiteta", kaže se u priopćenju Aldijane Muratović, predsjednice crnogorske Radne skupine za izradu programa za tjelesni odgoj te preostalih dvoje članova Danijele Bulatović i Nika Raičkovića

Vezani članci Cijepljenje medicinara - 4 Od koronavirusa umrlo 0,3 posto populacije Crne Gore, najmlađa žrtva imala je 19 godina Slika nije dostupna Crna Gora odgodila izjašnjavanje o poklapanju dijela teksta crnogorskog i hrvatskog kurikuluma

Osim toga, spomenuti će trojac vratiti i novac koji su primili za svoj rad u Radnoj skupini, pišu crnogorske Vijesti

Njihova ostavka uslijedila je nakon otkrića da su preuzeli dijelove dokumenata hrvatske kurikularne reforme koju je vodio Boris Jokić

Crnogorski trojac požalio se u oproštajnom priopćenju za javnost da im je rok od nešto manje od mjesec dana bio kratak da naprave prijedlog.

"Kako bismo napravili ovaj prijedlog programa u zadanom roku proučili smo programe država iz okruženja. Zbog bliskosti programa, prije svega država bivših republika SFRJ, konzultirali smo upravo programe Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Dioba iste dugogodišnje pedagoške tradicije s tim državama 'dala nam je za pravo' da tako postupimo", kaže se, među ostalim, u njihovom priopćenju.

Sada već bivši članovi radne skupine kažu da su analizirali sve te tekstove te su, polazeći od toga da je Hrvatska članica EU-a, da je hrvatski prijedlog programa novijeg datuma te da je najsadržajniji, zaključili da bi trebali pratiti upravo te smjernice. Tvrde također da nije točno da su prepisali hrvatski kurikulum za tjelesnu i zdravstvenu kulturu te da ni Hrvati nisu izmislili toplu vodu kad su radili svoj materijal, već su se koristili smjernicama iz zemalja Europske unije. 

Tužiteljstvo započelo prikupljati informacije i dokumentaciju

U međuvremenu je i crnogorsko tužiteljstvo počelo ispitivati slučaj prepisivanja dijelova hrvatske kurikularne reforme za pojedine predmete, pišu podgoričke Dnevne novine, a prenosi agencija Tanjug.

List piše da im je tužiteljstvo otkrilo da je u tijeku prikupljanje potrebnih informacija i odgovarajuće dokumentacije, te da se sve radi na temelju informacija iz medija.

Tanjug piše da epilog afere ovisi i o rezultatima analize koju provodi Hrvatska uspoređujući svoj i crnogorski kurikulum. (S.Ve./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju