Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crna Gora ukinula vojni rok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generalštab Vojske Crne Gore izdao je pripćenje da su u ponedjeljak svi vojnici koji su bili na odsluženju vojnog roka otpušteni kući, i to u skladu sa odlukom o profesionalizaciji vojske. Time je ta zemlja postala prva od bivših država Jugoslavije koja je odlučila prijeći na profesionalni sastav.

Na odsluženju vojske u Crnoj Gori nalazilo se oko sto vojnika. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je 30. kolovoza donio odluku o ukidanju regrutne i obaveze služenja vojnog roka, kao prelazak na njenu potpunu profesionalizaciju. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ta famozna autocesta Crnogorski 'projekt stoljeća' nikako da se pokrene s mrtve točke Slika nije dostupna Mučenje hrvatskih zarobljenika U Crnoj Gori počelo ponovno suđenje za Morinj

Broj zaposlenih u VCG je od 2004. smanjen sa 6.668 na 2.998 osoba. Vujanović je najavio da je u pripremi prijedlog zakona o vojsci i obrani koji bi mogao biti usvojen do kraja godine. Prema odluci o profesionalizaciji VCG, ona će imati mornaričke, zrakoplovne i kopnene snage koje će služiti 2,5 tisuće pripadnika.
 
Mornarica će, prvi put u povijesti Crne Gore iz Boke Kotorske biti premještena u Bar. Jedinice će biti razmještene u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Kolašinu i Pljevljima. 

Vujanović je odluku o ukidanju redovnog vojnog roka i potpunoj profesionalizaciji vojske donio nakon dogovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićm, koji obavlja i funkciju ministra obrane, i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore Jovanom Lakčevićem.

Za višak zaposlenih osiguran je socijalni paket prodajom vojne imovine čime odlazak iz vojske neće prouzročiti socijalne probleme Crnogorski predsjednik je uvjeren da će uvjeti rada i plaće profesionalnih vojnika biti snažan motiv za tu profesiju i da će oni odgovorno i savjesno obavljati povjerene im dužnosti.

- Odluku o ukidanju regrutne i obveze služenja vojnog roka, istovremeno doživljavam i kao dokaz kvaliteta reforme naše vojske, koja će vjerojatno ove godine biti u Partnerstvu za mir, rekao je prošli tjedan Vujanović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene