Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Još nije poznato tko će bit izvođač 'projekta stoljeća' u Crnoj Gori


Nakon dvije godine od objavljivanja ponude za izgradnju crnogorske autoceste od luke Bara do granice sa Srbijom, još nije određeno tko će ostvariti taj 'projekt stoljeća', kako je naznačeno u Crnoj Gori.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Posao stoljeća' dobit će Kinezi? Slika nije dostupna Crna Gora: Hrvatski konzorcij osigurao garancije

Kako prenose podgorički mediji, kineske tvrtke, predvođene grupacijom Poly, zaintereirane za izgradnju ove autoceste, trebale su do 1. svibnja dostaviti kompletnu ponudu. Međutim, dnevnik Dan doznaje da su Kinezi službeno zatražili produljenje roka kako bi korigirale već ranije dostavljene ponude i prilagodile ih traženom modelu privatno javnog partnersta, u čemu nemaju previše iskustva.

S druge strane, u čitavu se priču ponovno uključila Europska investicijska banka (EIB) koja bi htjela obnoviti pregovore s crnogorskim partnerima. Crnogorska vlada u četvrtak bi trebala riješiti dilemu između potrebe da udovolji kineskom zahtjevu ili pak da prekinu proceduru i obnove pregovore s Europskom investicijskom bankom (EIB).

Potpredsjednik vlade Vujica Lazović upozorio je jučer na složenost toga pothvata, te da se nada da će do četvrtka mnoge pojedinosti biti jasnije. Tajnik u crnogorskom ministarstvu prometa Zoran Radonjić rekao je za jednu radijsku postaju kako je EIB spremna je uključiti se u projekt izgradnje autoceste, u slučaju da kineske tvrtke odustanu, što bi značilo i novčano jamstvo uz novo raspisivanje tendera.

Nakon raskida ugovora s hrvatskim konzorcijem HGI, crnogorska je vlada u prosincu prošle godine odlučila prekinuti pregovore i s grčko-izraelskim konzorcijem Aktor HCH te odlučila početi pregovore s kineskim tvrtkama. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju