Miro Cerar (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Miro Cerar (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u petak da će njegova vlada ustrajati na "svojim granicama" do kojih bi trebala doći provedbom arbitražne presude o granici s Hrvatskom.


"Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama. Arbitražnu odluku poštujemo i provodit ćemo je. Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća", kazao je Cerar na svečanoj akademiji u Ljubljani kojom je obilježen 23. prosinca 1990. kad su Slovenci na referendumu glasovali za samostalnost.

Vezani članci Slika nije dostupna Cerar poručio što planira učiniti ovog tjedna Slika nije dostupna "Hrvatska će morati priznati odluku arbitraže - ma kakva ona bila"

Naglasio je da će se Slovenija pri provedbi arbitražne presude pobrinuti i za one svoje državljane koji prema toj presudi ostaju u Hrvatskoj.

Cerar je pozvao na jedinstvo u domaćoj politici, kakva se pokazala prilikom referenduma iz 1990. i prilikom stjecanja samostalnosti šest mjeseci kasnije.

"Jedinstvo i samostalnost ostaju naše zajedničke, temeljne vrijednosti. Vjerujem da u svakoj ozbiljnijoj kušnji moramo iskazivati jedinstvo kao prije 25 godina, a izborenu samostalnost ne smijemo nikada zaboraviti ili zanemariti ni u djelovanju u međunarodnim integracijama", kazao je Cerar. (Hina)