Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici zemalja članica Europske unije nastavljaju sastanak na kojem su glavne teme borba protiv klimatskih promjena i liberalizacija energetskog tržišta.


Čelnici su se jučer navečer složili da do lipnja ove godine EU treba usvojiti zakonodavni paket o energiji, a do prosinca usuglasiti niz mjera kojima bi se do 2020. godine smanjila emisija stakleničkih plinova za 20 posto. 

Vezani članci Uzimanje lijeka, ilustracija Rješenje na pomolu? Ministri Beroš i Marić u utorak o sanaciji dugovanja veledrogerijama Okupljeni dočekuju Gretu Thunberg (Foto: Kena Betancur / AFP) Švedska aktivistica za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg (16), stigla jedrilicom u New York

Danas bi europski čelnici trebali potvrditi ambiciozne ciljeve da do 2020. godine smanje emisiju plinova s učinkom staklenika za 20 posto, povećaju udio obnovljive energije na 20 posto, a udio biogoriva na 10 posto od ukupnog goriva koji se troši u prometu.

Europski čelnici još su na prošlogodišnjem summitu u ožujku utvrdili te ciljeve.

Sukladno tim političkim smjernicama, Europska komisija je u siječnju ove godine predložila konkretne zakonske mjere o kojima se sada vodi rasprava.

"Prijedlog koji je predstavila Europska komisija vrlo je ambiciozan, riječ je o vrlo dobrom prijedlogu i vjerujem da ćemo o tome sutra moći usvojiti zaključke. Moramo postići dogovor o tome najkasnije do kraja ove godine ili u prvim mjesecima sljedeće", izjavio je u noćas na konferenciji za novinare predsjedavajući Europskog vijeća, slovenski premijer Janez Janša.

Europski čelnici jučer su podržali i razvodnjenu verziju prijedloga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uspostavi Mediteranske unije, kao nadogradnje postojećeg Barcelonskog procesa u okviru kojega EU surađuje sa zemljama s južne obale Sredozemnog mora od Maroka do Turske.

Prvotna ideja francuskog predsjednika Sarkozyja naišla na protivljenja više zemalja članica koje smatraju da bi iz tog projekta bile isključene sve članice EU koje nemaju izlaz na Sredozemno more.

No, prošli tjedan Sarkozy je objavio je da postigao dogovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prema kojemu nitko u EU-u neće biti isključen iz toga projekta.

Sarkozyjevu ideju su mnogi u EU-u protumačili kao nastojanje da se Mediteranskom unijom osigura alternativa turskom članstvu u Europskoj uniji kojem se Pariz snažno protivi.

Nakon što je uspio dobiti ustupke od Francuske, sada i Berlin zajedno s Parizom izlazi kao predlagatelj toga projekta.

"Taj projekt je dobio široku potporu šefova država ili vlada EU-a", rekao je Janša.