Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici azijsko-pacifičkih zemalja odustaju od planova za smanjenjem ispuštanja stakleničkih plinova za polovicu do 2050. i umjesto toga pozivaju na 'značajno' smanjenje emisije do toga datuma, stoji u posljednjem nacrtu završne izjave summita u Singapuru.


Summit Azijsko-pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju posljednji je veliki skup o klimatskim promjenama uoči UN-ova summita o klimi u Kopenhagenu za tri tjedna. No, male su šanse da će sastanak u Kopenhagenu iznjedriti neki novi obvezujući sporazum. Svađe oko ciljeva bile su glavni kamen spoticanja u pregovorima u okviru UN-a i drugih foruma, kao što je G8.

Vezani članci Slika nije dostupna U Cancunu bez dogovora o emisiji stakleničkih plinova Slika nije dostupna G8 želi do 2050. prepoloviti ispuštanje stakleničkih plinova

>> Povijesno obećanje Kine, SAD bez novih prijedloga

Iako skup APEC-a nije dio UN-ovih pregovora o klimi, bilo kakav dogovor 21 članice te organizacije, među kojima su i SAD, Kina, Rusija, Kanada, Australija i Meksiko, ključan je za globalni uspjeh budući da su one odgovorne za 60 posto ukupnog ispuštanja stakleničkih plinova. (Hina)