Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava presudio je u četvrtak da su ruske vojne snage odgovorne za nestanak i vjerojatnu smrt čečenskog mladića tijekom rata u Čečeniji 1999. godine i odredio da njegovoj majci moraju isplatiti odštetu od 35.000 eura.


U presudi također stoji da je Rusija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima kada je, tijekom upada u čečensko selo Alkan Kalu, nezakonito zatvorila mladića i kasnije propustila provesti istragu o incidentu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Napad u Moskvi je totalni neuspjeh sigurnosnih službi' Slika nije dostupna 'Niste sigurni niti u čuvanom centru grada!'


Fatima Bazorkina podnijela je tužbu protiv Rusije još 2001. godine, nakon što je u televizijskom prilogu vidjela kako ruski časnik ispituje njezinog sina Kadzi-Murata Jadijeva. Časnik je na kraju snimke naredio vojnicima da ubiju mladića.


U rusko-čečenskim sukobima u proteklih 12 godina poginulo je više od 100.000 civila, vojnika i pobunjenika. Skupine za ljudska prava optužuju promoskovske snage sigurnosti i rusku vojsku za masovne nestanke ljudi u toj zemlji.


Na europskom se sudu nalazi još dvjestotinjak sličnih predmeta iz Čečenije