Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čečenka dobila spor protiv Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud za ljudska prava presudio je u četvrtak da su ruske vojne snage odgovorne za nestanak i vjerojatnu smrt čečenskog mladića tijekom rata u Čečeniji 1999. godine i odredio da njegovoj majci moraju isplatiti odštetu od 35.000 eura.

U presudi također stoji da je Rusija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima kada je, tijekom upada u čečensko selo Alkan Kalu, nezakonito zatvorila mladića i kasnije propustila provesti istragu o incidentu.

Pročitajte i ovo Damir Butina, voditelj Službe za granicu u Policijskoj upravi karlovačkoj VELIK PRILJEV Hrvatske granice pod pritiskom državljana Rusije: "Očigledno zloupotrebljavaju bezvizni režim između Rusije i BiH" Slika nije dostupna PRAVA I PRAVILA Čečeni žele ući u Hrvatsku. Božinović: ''Zloupotrebljavaju proceduru za azil''


Fatima Bazorkina podnijela je tužbu protiv Rusije još 2001. godine, nakon što je u televizijskom prilogu vidjela kako ruski časnik ispituje njezinog sina Kadzi-Murata Jadijeva. Časnik je na kraju snimke naredio vojnicima da ubiju mladića.


U rusko-čečenskim sukobima u proteklih 12 godina poginulo je više od 100.000 civila, vojnika i pobunjenika. Skupine za ljudska prava optužuju promoskovske snage sigurnosti i rusku vojsku za masovne nestanke ljudi u toj zemlji.


Na europskom se sudu nalazi još dvjestotinjak sličnih predmeta iz Čečenije

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene