Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIK PRILJEV

Hrvatske granice pod pritiskom državljana Rusije: "Očigledno zloupotrebljavaju bezvizni režim između Rusije i BiH"

Aktualno Galerija Problemi s migrantima Problemi s migrantima Foto: DNEVNIK.hr Damir Butina, voditelj Službe za granicu u Policijskoj upravi karlovačkoj Damir Butina, voditelj Službe za granicu u Policijskoj upravi karlovačkoj Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić, novinar Nove TV i Damir Butina, voditelj Službe za granicu u Policijskoj upravi karlovačkoj Domagoj Mikić, novinar Nove TV i Damir Butina, voditelj Službe za granicu u Policijskoj upravi karlovačkoj Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić, novinar Nove TV Galerija 1/4 >>
Sve više osoba s ruskom putovnicom pokušava ući u Hrvatsku. Više informacija ima reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić, koji se javio s graničnog prijelaza Maljevac.

Kako su za Dnevnik Nove TV potvrdili iz PU karlovačke, i danas je na graničnom prijelazu Maljevac bilo državljana Ruske Federacije, točnije, danas je tu stigla jedna sedmeročlana obitelj s dvoje male djece koja je zatražila azil. Više detalja o ovom trendu koji se pojavio zadnjih mjeseci otkrio je voditelj Službe za granicu u PU karlovačkoj Damir Butina.

"Što se tiče GP Maljevac, mogu potvrditi da imamo pojačan priljev državljana Ruske Federacije koji pri provođenju granične kontrole pri u ulasku u Republiku Hrvatsku podnose zahtjev za međunarodnom zaštitom. Na razini Hrvatske, to je nešto više od 1700 državljana Ruske Federacije u 2022.", kazao je.

Dodao je da se tu mahom radi o državljanima Ruske Federaciju koji u principu očigledno zloupotrebljavaju bezvizni režim između Rusije i BiH gdje dolaze u turističke svrhe, a odakle ih upućuju na granični prijelaz Maljevac. Istaknuo je da najčešće dolaze autobusima.

Otežan putnički promet, ljudi negoduju

Komentirajući koji je postupak nakon što zatraže azil, Butina odgovara da migranti najčešće izražavaju namjeru za međunarodnom zaštitom nakon čega ih preuzimaju ovlašteni policijski službenici za nezakonite migracije. Zatim se provodi određeni administrativni postupak te ih se, sukladno proceduri, dalje upućuje u centre za tražitelje azila.

Upitan zašto je pritisak baš na ovom graničnom prijelazu, Butina kaže da osjećaju taj pritisak te da u tom smislu iskorištavaju sve raspoložive ljudske i tehničke resurse, no da, s druge strane, dolazi do otežanog redovnog prometovanja putnika i vozila i, naravno, negodovanja ostalih putnika.

Pročitajte i ovo Problemi s migrantima POJAČANI PRILJEV Hrvatska na meti ilegalnih migranata, mještani zabrinuti: "Spavaju na javnim površinama, ulaze u tuđa dvorišta"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEVID U TIJEKU Policijski službenici iz Slavonskog Broda pronašli na granici tri mrtva tijela: Uputili su apel nezakonitim migrantima i aktivistima

"Pokušali smo na neki način sugerirati tijelima BiH da sukladno svojim ovlastima pokušaju usmjeriti osobe za koje se pretpostavlja da će tražiti azil da ih upute na druge granične prijelaze, međutim, u ovom trenutku dosad nismo primijetili neke pozitivne pomake u tom smislu", kazao je Butina.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene