Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Castra pokušali ubiti čak 638 puta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka CIA je prema nekim izvorima pokušala čak 638 puta ubiti kubanskog diktatora Fidela Castra. Neke od tih zavjera toliko su neobične da bi, piše britanski Guardian, posramile i agenta 007.

Pored svih tih neuspješnih pokušaja, poput trovanja pilulama, otrovnim cigarama i eksplozivnim školjkama, Castro je, navodno, jednom ponudio da se sam ubije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papa dolazi na Kubu Papa i Castro raspravljat će o marksizmu i vjeri, a na Kubi je i Chavez... Slika nije dostupna Nove reforme Kuba: Nema više oduzimanja imovine 'trajnim imigrantima'

Skoro pola stoljeća CIA i kubanske izbjeglice su pokušavali smisliti način da uklone El Comadante koji se trenutno oporavlja u bolnici nakon operacije crijeva. Nijedna od zavjera, naravno, nije urodila plodom, no neke od njih graniče sa znanstvenom fantastikom, a ne bi ih uvrstili ni u roman o Jamesu Bondu. 

Fabian Escalante, koji je neko vrijeme imao zadatak održati El Comandantea živim, izračunao je da su Amerikanci ukupno 638 puta pokušali likvidirati Castra. Premda ta brojka može zvučati zapanjujućom, činjenica je da je CIA bila prilično uporna u svojoj namjeri da ga ubije. Bivši šef američkog lobija u Havani Wayne Smith nedavno je slikovito objasnio da je Kuba djelovala na Sjedinjene Države kao pun mjesec na vukodlaka.

Najspektakularnije zavjere protiv Fidela bit će prikazane u dokumentarnom filmu na Channelu 4 pod naslovom '638 načina za ubiti Castra'. Dokumentarac je snimljen prema istoimenoj knjizi umirovljenog osobnog čuvara Escalantea, čovjeka koji je dok je bio šef kubanske tajne službe odigrao ključnu ulogu u osujećivanju zavjera.

Eksplozivna cigara koja je trebala raznijeti Castrovo lice vjerojatno je najpoznatiji zavjerenički pokušaj, no i oni manje poznati su jednako bizarni. 

Poznavajući Fidelovu strast za ronjenjem izvan kubanske obale, CIA je svojedobno izumila mekušca za kojeg je samo trebalo pronaći dovoljno veliku karipsku školjku, u koju bi se moglo utrpati poprilično eksploziva, a potom je obojiti kričavim bojama, dovoljno svijetlima da privuku Castrovu pažnju u podmorju. 

Dokumenti koje je javnosti obznanila Clintonova administracija potvrdili su da je plan s divovskim eksplozivnim mekušcem postojao, no nije razrađen dalje od početnih crteža. Još jedna ideja povezana s Castrovim podvodnim aktivnostima bilo je ronilačko odijelo zaraženo gljivicama koje uzrokuju kroničnu i tešku kožnu bolest.

Jedan od razloga zašto su pokušaji da ga se likvidira bili toliko brojni je i činjenica da je toliko dugo na vlasti. Međutim, Amerikanci su pokušali ubiti Castra odmah nakon njegova dolaska na vlast, poslije revolucije 1959.

Kubanske izbjeglice, potpomognute Sjedinjenim Državama, doživjele su fijasko 1961. godine u Zaljevu svinja kada je pokušan atentat na Fidela i Raula Castra te Che Guevaru. Dvije godine poslije, na dan kad je ubijen predsjednik Kennedy, jedan je agent poslan u Pariz da likvidira Castra otrovnom olovkom-injekcijom. Međutim, i taj se pokušaj izjalovio. 

Jednom prilikom CIA je regrutirala Fidelovu bivšu ljubavnicu da ga ubije otrovnim tabletama koje je sakrila u svojoj kremi. No tablete su se rastopile, pa je zaključila da je totalno suludo pokušati utrpati kremu u Castrova usta dok spava. Prema njezinom svjedočenju, Castro je već sumnjao da će ga probati ubiti pa joj je ponudio svoj pištolj. 'Ne mogu to učiniti, Fidel', kazala je.

George Bush pozvao je Kubance da počnu raditi na demokratskim promjenama na svom otoku, što predstavlja očit američki poticaj za promjenu režima, obečavši punu i bezuvjetnu američku potporu svima koji traže demokraciju na Kubi Čini se da to nitko nije mogao učiniti. Bivša ljubavnica je samo jedna u dugom nizu osoba koje su namjeravale otrovati Castra. Jednom je CIA pripremila otrovne bakterije kojima je trebalo zaraziti Fidelovu maramicu, čaj ili kavu, no ništa od toga nije upalilo. Od otrovnih pilula se odustalo nakon što se nisu uspjele otopiti u vodi za vrijeme probnih testova.

Posljednji ozbiljan pokušaj atentata na Fidela Castra dogodio se 2000. godine tijekom njegovog posjeta Panami kada je ispod podija na kojem je trebao održati govor postavljeno devedeset kilograma eksploziva. Međutim, Castrov sigurnosni tim je otkrio zavjeru, a tom je prilikom uhićeno pet osoba, uključujući Luisa Posadu, veterana među kubanskim izbjeglicama. Oni su poslije pušteni iz zatvora.

Posada je vjerojatno jedan od najupornijih Castrovih neprijatelja koji ga je mnogo puta, neuspješno, pokušavao ukloniti. Trenutno se nalazi u zatvoru El Paso u Teksasu, a Kuba i Venezuela traže njegovo izručenje zbog sumnje da je 1976. godine digao u zrak kubanski zrakoplov.

Castra se pokušavalo ustrijeliti i na mafijaški način - usred dana na ulici.

Premda su Sjedinjenje Države, službeno, odustale od likvidacije Castra, kubanske tajne službe sigurnost svog vođe ne prepuštaju slučaju. Bilo kakav poklon koji stigne bolesnom Fidelu bit će temeljito pregledan, baš poput onih eksplozivnih cigara iz CIA-ine tvornice ranih 60-ih. Uostalom, te cigare, zatrovane botulinom, nikad nisu stigle do njega, premda su bile napravljene od njegovih omiljenih sorti duhana. Na koncu, Castro je 1985. godine prestao pušiti.

Iako su bile neuspješne, zavjere su definitivno izmijenile Castrov način života. U početku je često pješice išao u svoj ured, no tu je naviku morao promijeniti. Zbog sigurnosti je morao koristiti dvojnike, a tijekom 47 godina vladavine promijenio je i preko dvadeset različitih adresa na Kubi kako bi onemogućio potencijalne atentatore da ga pronađu. 

U međuvremenu, dok diktator leži bolestan, Kubanci se šale na njegov račun. Prema jednoj od najpozantijih šala El Commadantea je dobio na poklon kornjaču s Galapagosa. Nakon što je saznao da je njezin životni vijek sto godina, izjavio je: 'Problem s ljubimcima je to da nakon što se vežeš uz njih oni uginu.'

No činjenica da se puna četiri dana nakon povijesnog prijenosa vlasti na Kubi u javnosti nije pojavio ni predsjednik Fidel Castro, koji se oporavlja od operativnog zahvata, ni njegov brat Raul, koji privremeno obavlja predsjedničku dužnost, otvara mjesta brojnim spekulacijama. Jedna od njih je da vođa revolucije ipak nije nadživio svog dugovječnog ljubimca s Galapagosa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene